Localnicii din Odessa, al treilea ca mărime din Ucraina, au baricadat oraşul în aşteptarea ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Odesa se pregătesc de luptă FOTO Nina Lyashonok/Ukrinform/Future Publishing/Getty Images via CNN
Localnicii din Odesa se pregătesc de luptă FOTO Nina Lyashonok/Ukrinform/Future Publishing/Getty Images via CNN

Odessa, al treilea oraş al Ucrainei, cu port la Marea Neagră, se pregăteşte de luptă, localnicii baricadând deja oraşul sudic în aşteptarea  trupelor ruseşti. Sunt informaţii că ruşii ar fi început deja asaltul asupra aeroportului şi pe care Ministerul ucrainean al Apărării încearcă să le verifice.

Odessa, un oraş cu circa un milion de locuitori, se pregăteşte de luptă, pentru că forţele ruseşti se apropie, scrie CNN.

Centrul oraşului este pustiu. Baricadat însă cu saci de nisip, oraşul de pe coasta sudică a Ucrainei este gata să riposteze. Bombardamentele nu au început, dar sunt aşteptate cu nervozitate. Locuitorii sunt avertizaţi de zile bune că ar putea urma o debarcare amfibie a trupelor ruse. O parte din civili s-au înarmat deja.

Un oraş antrenat în conflictul izbucnit în 2014 cu forţele pro-ruse după protestele pro-europene din Ucraina, localnicii sunt într-o stare de aşteptare agitată pe măsură ce forţele ruse se insinuează pe malurile Mării Negre.

Un depozit de alimente a fost prompt convertit într-o maşinărie bine unsă de rezistenţă concepută să susţină aprovizionarea cu medicamente şi produse de bază. Casa Operei este fortificată - cum a fost şi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Un bărbat spune că nu se poate abţine să nu plângă în faţa unei imagini cu clădirea baricadată, ce îi aminteşte de un război de demult.

„Este imposibil să îmi imaginez că este o poză din realitate. Că nu este doar din amintirea noastră”, a spus el.

Deşi oraşul pare plin de oameni care au rămas să opună rezistenţă, în aceeaşi măsură trenurile se umplu de oameni disperaţi ce vor să scape - mai ales mame tinere cu copii.

Cu toţii au urmărit cu groază marşul înspăimântător al convoaielor ruseşti intrând în Herson, la circa 200 de kilometri vest de Odessa. 

Reuters scrie că adjunctul ministrului ucrainean al apărării Hanna Maliar a declarat miercuri că încearcă să verifice informaţii despre un posibil atac cu rachetă sau cu artilerie asupra aeroportului din Odesa, un oraş situat pe coasta nord-vestică a Mării Negre..

Media ruse au relatat că forţele ruse au capturat oraşul Herson, intens bombardat, ceea ce Ministerul ucrainean de Externe neagă.

„Potrivit informaţiilor de la brigada noastră se duc încă lupte. Oraşul nu este capturat cu totul, unele porţiuni se află încă sub controlul nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului, relatează CNN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite