Mesajele radio interceptate de firma britanică de informaţii geospaţiale ShadowBreak dezvăluie dezordinea trupelor ruse care au invadat Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ruşi în Crimeea Foto EPA EFE
Soldaţi ruşi în Crimeea Foto EPA EFE

Soldaţii ruşi care iau parte la invazia Ucrainei sunt în „completă dezordine”, potrivit înregistrărilor vocale obţinute de o companie britanică de informaţii geospaţiale. Trupele ruse răzvrătite se plâng de lipsa de provizii şi de ordinele de a bombarda zonele civile.

Mesajele radio interceptate indică faptul că trupele refuză să se supună ordinelor comandamentului central de a bombarda oraşele ucrainene şi se plâng că rămân fără provizii de alimente şi combustibil.

Înregistrările se numără printre cele aproximativ 24 de ore de material obţinut de firma de informaţii geospaţiale ShadowBreak de la începutul invaziei Ucrainei săptămâna trecută.

Într-una dintre conversaţiile ascultate de The Telegraph, un soldat parcă ar plânge.

În alta, un soldat este auzit pierzându-şi cumpătul când întreabă când va ajunge mâncarea şi combustibilul. El spune: „Suntem aici de trei zile! Când naiba va fi gata?“

Un al treilea mesaj dezvăluie un schimb tensionat de replici în care acelaşi soldat trebuie să-i reamintească unui coleg care vorbeşte de la un centru de comandă că nu poate folosi artileria într-o zonă plină de civilii.

Fondatorul ShadowBreak, Samuel Cardillo, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru The Telegraph că  mesajele de radio au fost primate de la radioamatori. El a spus: „Ceea ce am descoperit este că armata rusă invadatoare operează într-o dezordine totală. „Nu au nicio idee încotro se îndreaptă şi cum să comunice corect între ei.”

El a adăugat: „Au fost perioade în care i-am auzit pe soldaţii ruşi când se insultau unul pe celălalt.“ Cardillo a spus că unele dintre mesaje sunt, de asemenea, „dovada crimelor de război”, deoarece au dezvăluit ordinul de a trage rachete în zonele urbane.

Alte înregistrări arată că soldaţii ruşi refuză ordinul de luptă, în timp ce un mesaj text trimis de un militar mamei sale ar fi spus: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite