Francezii care se întorc din Siria sau Irak ar putea fi „consemnaţi la domiciliu“

Francezii care se întorc din Siria sau Irak ar putea fi „consemnaţi la domiciliu“

Atentate teroriste la Paris FOTO AP

Guvernul de la Paris vrea ca francezilor care se întorc din Siria sau Irak să le poată fi impuse „condiţii de supraveghere draconice la revenire“, precum „consemnarea la domiciliu“, a declarat luni seara o sursă guvernamentală, citată de AFP online.

Guvernul vrea ca aceşti francezi, care ar putea fi implicaţi în „filiere jihadiste“ în Siria şi Irak, să fie supuşi în prealabil obligativităţii de a deţine viză pentru a se întoarce în ţară, a precizat sursa, subliniind că „înfiinţarea acestui dispozitiv şi acestor obligaţii presupune parţial o revizuire a Constituţiei“.

Preşedintele François Hollande a anunţat această revizuire a Constituţiei - care necesită votul a trei cincimi dintre parlamentari sau aprobarea prin referendum - luni, în faţa Congresului reunit la Versailles, în cadrul ripostei la atentatele de vineri seara de la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi.

Unul dintre obiectivele şefului statului este, potrivit sursei guvernamentale, să „creeze o obligaţie de a dispune de viză de revenire pentru francezii implicaţi în activităţi teroriste în străinătate“.

Dacă dreptul unui cetăţean francez de a reveni în ţară este „inalienabil“, unii francezi „implicaţi în filierele jihadiste siriano-irakiene“ fac "„n mod regulat traseul dus-întors“ între Franţa şi Siria, iar „acest drept inalienabil la revenirea oamenilor periculoşi pune un risc de securitate important“, explică sursa citată.

Inspirându-se după exemplul Marii Britanii, Executivul vrea să „introducă pentru aceşti francezi sau rezidenţi în Franţa, identificaţi în prealabil ca reprezentând o ameninţare teroristă, o interdicţie de revenire în lipsa unui permis de intrare“ sau a unei „vize de revenire“.

„Aceştia va trebui să solicite o autorizaţie şi administraţia va fixa condiţiile revenirii: data, punctul de intrare şi mijlocul de transport folosit, pentru a minimiza riscurile şi a garanta preluarea şi supravegherea de către serviciile de securitate încă de la intrarea pe teritoriul“ ţării, a mai afirmat sursa.

„Nerespectarea acestei formalităţi va constitui un delict. Acest lucru va facilita urmărirea jihadiştilor care vor refuza să coopereze la revenire sau care vor alege să se întoarcă în mod clandestin. Acest lucru va facilita de asemenea urmărirea penală a celor împotriva cărora nu există suficiente elemente pentru a-i acuza de un act terorist sau de asociere cu infractori în scopuri teroriste“, a subliniat aceeaşi sursă.

În plus, Executivul vrea să le poată impune „condiţii de supraveghere draconice la revenire“, precum „consemnarea la domiciliu“ sau „participarea la un program de deradicalizare“.

Conform sursei, autorităţile au cunoştinţă de aproape 1.000 de francezi sau rezidenţi în Franţa care au mers în Siria sau Irak. „Dacă 142 dintre ei au murit acolo, 588 se află în continuare acolo şi 247 au părăsit Siria şi Irakul“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările