Fonduri UE în valoare de miliarde de euro, acordate unor ONG-uri într-o opacitate totală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Miliarde de euro sunt acordate de Comisia Europeană (CE) fără a avea vreun mecanism de control adecvat asupra lor, scrie ziarul francez Le Point.

Deşi Curtea Europeană de Conturi recunoaşte că „nu există în prezent nicio definiţie comună la nivelul UE despre ce este un ONG”, totuşi Comisia Europeană distribuie 6,8% din fondurile sale pentru structuri cu această denumire.

Această lipsă a transparenţei dă naştere unor speculaţii de utilizare frauduloasă a fondurilor europene, notează Le Point, precizând că suma nu este deloc de neglijat.

Mai exact, procentajul de 6,8% reprezintă 11,314 miliarde de euro pentru perioada 2014-2017.

Sunt bani atribuiţi ONG-urilor prin intermediul Fondurilor europene pentru dezvoltare (FED).

Într-un raport de 37 de pagini făcut public exact acum trei ani, preşedinte Curţii Europene de Conturi, germanul Klaus-Heiner Lehne, admite că Executivul european „a acceptat incoerenţe şi declaraţii eronate asupra experienţelor anterioare în selectarea a două proiecte”. El recomandă totodată creşterea gradului de transparenţă.

Însă această recomandare a rămas literă moartă de atunci, subliniază Le Point.

Într-o anchetă efectuată în baza raportului, ziarul francez Liberation denunţă lipsa de transparenţă, fiabilitatea informaţiilor despre ONG-uri şi acordarea de subvenţii în cascadă, ceea ce poate duce la acte de corupţie.

ONG-urile beneficiare de subvenţii încredinţează adesea munca altor entităţi, „fără ca această informaţie să fie înregistrată în sistemele Comisiei”. În mod concret, ONG-ul 1 primeşte banii, dar subcontractează proiectul sau o parte din el ONG-ului 2, care la rândul său se adresează ONG-ului 3. Se poate ajunge până la ONG-urile 4, 5 şi 6, aşa cum arată un proiect în Etiopia. Controlul este aproape imposibil de făcut, atâta timp cât Comisia nu cunoaşte subcontractanţii, relatează Le Point.

„Acest raport se referă la fonduri acordate în afara UE. În schimb, în ceea ce priveşte ONG-urile care lucrează în Uniunea Europeană, pot să vă asigur că cheltuielile sunt controlate cu lupa. Se verifică până şi biletul de tren, tichetul de la metrou”, afirmă Michaël Privot, fostul director al ONG-ului European Network Against Racism (Enar).

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite