Eurodeputaţii vor ca Regulamentul privind condiţionalitatea bugetară să fie aplicat fără întârziere

Eurodeputaţii vor ca Regulamentul privind condiţionalitatea bugetară să fie aplicat fără întârziere

Parlamentul ar putea introduce acţiuni în justiţie împotriva Comisiei  Foto: Arhivă

Regulamentul privind condiţionalitatea bugetară nu necesită vreo clarificare suplimentară, iar încălcările statului de drept trebuie abordate cât mai curând posibil, au decis joi eurodeputaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o rezoluţie adoptată cu 529 voturi „pentru”, 150 „împotrivă” şi 14 abţineri, eurodeputaţii regretă decizia Comisiei Europene de a respecta concluziile fără caracter obligatoriu ale Consiliului European din decembrie 2020 şi de a amâna aplicarea Regulamentului privind condiţionalitatea bugetară prin elaborarea unor orientări de aplicare, arată un comunicat remis News.ro. 

Orientările nu ar trebui să restricţioneze legislaţia 

Eurodeputaţii subliniază că orientările nu pot modifica, extinde sau restrânge textul regulamentului privind condiţionalitatea bugetară. Pentru a aduce orice valoare adăugată, acestea trebuie să clarifice modul în care dispoziţiile legislative vor fi aplicate în practică, subliniind procedura şi metodologia, evitând în acelaşi timp definiţii exhaustive ale conceptelor abstracte cuprinse în regulament. De asemenea, ei solicită Comisiei să stabilească un „sistem clar, precis şi uşor de utilizat” pentru depunerea plângerilor în temeiul regulamentului. 

Încălcările statului de drept trebuie abordate fără întârziere 

Eurodeputaţii solicită Comisiei să investigheze rapid orice posibile încălcări ale principiilor statului de drept „care afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului Uniunii”, subliniind că „situaţia din unele state membre justifică deja o acţiune imediată”. 

Comisia ar trebui să raporteze Parlamentului cu privire la primele cazuri investigate cât mai curând posibil. 

Eurodeputaţii critică CE pentru faptul că nu a respectat termenul de 1 iunie 2021 stabilit de Parlament pentru a aplica regulamentul şi a adopta orientările. Aceştia salută scrisoarea din 23 iunie a preşedintelui Parlamentului în care se afirmă că, în cazul în care Comisia nu acţionează, PE va lua măsuri în faţa Curţii de Justiţie şi adaugă că Parlamentul trebuie să continue pregătirile necesare în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei pentru „lipsa de acţiune”. 

„Oamenii sunt îngrijoraţi cu privire la libertăţile lor, minorităţile sunt suprimate, presa liberă este închisă sau cumpărată de oligarhi guvernamentali, sistemele judiciare sunt politizate de părţi, iar judecătorii independenţi sunt înlocuiţi de loialişti de partid. Toate acestea se realizează cu bani europeni şi nu ar trebui să aibă loc în Europa în 2021”, a declarat joi co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda) în dezbaterea dinaintea votului. „Prin urmare, Parlamentul a lansat procedura juridică pentru ca, începând din toamnă, Comisia să aplice Regulamentul privind condiţionalitatea statului de drept”, a adăugat el. 

Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: „Din nou, vorbim despre mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept. Dar când vom vedea, în cele din urmă, câteva măsuri? Mecanismul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar nu a fost pus în aplicare. Încă de la început, am fost foarte clari că aceste orientări nu erau necesare. Am convenit asupra unui regulament şi ne aşteptăm ca acesta să fie în sfârşit aplicat”. 

Regulamentul referitor la condiţionalitatea privind statul de drept este singurul act legislativ al UE care leagă respectarea statului de drept de accesul la fondurile UE. Acesta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme. Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în faţa Curţii de Justiţie a UE (Polonia şi Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021) şi până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea. 

Într-o rezoluţie adoptată în martie 2021, Parlamentul a afirmat că aplicarea noului regulament nu poate face obiectul unor orientări.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările