Consiliul Europei cere explicaţii Londrei, în cazul The Guardian

Consiliul Europei cere explicaţii Londrei, în cazul The Guardian

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland

Marea Britanie este chemată să dea explicaţii în faţa Consiliului Europei, Britanii cu privire la metodele folosite împotriva ziarului The Guardian în cazul Snowden, care ar putea pune în pericol libertatea de exprimare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Thorbjorn Jagland, Secretarul General al CoE, „va scrie guvernului britanic pentru a oferi explicaţii“ în ceea ce priveşte cele două mari scandaluri în care a fost implicat cabinetului premierului Cameron în ultimele zile: presiunea asupra ziarului The Guardian, prin reţinerea abuzivă partenerului de viaţă a jurnalistului care a făcut dezvăluirile legate de programele de supraveghere ale NSA, şi distrugerea de documentelor pe care publicaţia le obţinuse.

Purtătorul de cuvânt al Secretarului General Jagland a declarat că cele două cazuri „ridică întrebări pentru că ele ar putea avea un impact negativ asupra libertăţii de exprimare în Marea Britanie.

 „Nu poţi critica doar problemele libertăţii de exprimare în Ucraina, Rusia şi Ungaria. Trebuie să se aplice aceleaşi măsuri peste tot, inclusiv în ţări precum Marea Britanie“, a adăugat el.

Duminică, autorităţile britanice l-au reţinut timp de nouă ore pe David Miranda, partenerul lui Glenn Greenwald, jurnalistul de la The Guardian aflat la originea publicării documentelor obţinute de fostul consultant NSA Edward Snowden.

Marţi, cotidianul a dezvăluit de asemenea că a trebuit să distrugă, sub presiunea Londrei, documente confidenţiale folosite pentru a dezvălui sistemul de supraveghere al agenţiei americane NSA. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: