Cum a atacat guvernul Marii Britanii „The Guardian“ după dezvăluirile despre spionajul NSA: „V-aţi distrat destul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„The Guardian“ a fost primul ziar care a publicat detalii despre spionajul NSA şi a făcut asta cu informaţiile furnizate de Edward Snowden, fost agent. Acum, publicaţia vorbeşte despre cum o agenţie de informaţii din Marea Britanie a vrut să-i distrugă hard disk-urile, sperând că înlătură informaţiile.

Oficiali ai agenţiei GCHQ (Government Communications Headquarters) au ajuns la birourile „The Guardian“ şi au vrut să distrugă toate hard disk-urile pe care s-ar fi aflat informaţii despre spionajul realizat de către NSA sau informaţii despre Edward Snowden. Asta după ce datele publicate de ziar fuseseră deja preluate de mai multe site-uri naţionale şi internaţionale.

Alan Rusbridger semnează articolul citat mai sus şi el vorbeşte despre faptul că autorităţile britanice au pus presiune pe editorii „The Guardian“ şi mai ales pe cel care a divulgat toate aceste lucruri, editorul Glenn Greenwald. Prietenul acestuia a fost reţinut recent în aeroportul Heatrow timp de 9 ore pentru un interogatoriu, alt mod prin care autorităţile au vrut să-l descurajeze pe jurnalist să mai publice astfel de detalii. 

V-aţi distrat destul. Acum vrem informaţiile înapoi“, i-ar fi spus un oficial britanic jurnalistului Rusbridger. Acesta i-a răspuns că nu şi-ar mai putea face treaba, dacă le-ar oferi toate aceste informaţii, dar angajatului guvernului se pare că nu i-a păsat prea multe de libertatea de informare. „Aţi avut dezbaterea voastră. Nu mai aveţi de ce să scrieţi în continuare“.

Degeaba le-a spus jurnalistul că acele informaţii nu sunt ţinute în redacţie, ci chiar mai departe, în afara Angliei, oficialii guvernului tot au vrut să distrugă câteva hard disk-uri. Şi au făcut asta în subsolul redacţiei, cu doi experţi GCHQ supervizând operaţiunea. „The Guardian“ a continuat să urmărească povestea şi să publice detaliile, în ciuda presiunii autorităţilor. „Nu suntem încă acolo, dar s-ar putea să nu mai treacă mult timp până când nu vom mai putea avea surse confidenţiale. Cele mai multe contacte, cei mai mulţi oameni din 2013, lasă o amprentă digitală prea mare“, notează acesta.

Vă aşteptăm pe Facebook, pe pagina „Tech Adevărul“. 

Află mai multe despre acest caz: 

Atac fără precedent la adresa jurnalistului The Guardian, implicat în dezvăluirile lui Edward Snowden

Emailul nu oferă niciodată intimitate pentru conversaţii, susţine cel care şi-a închis serviciul de mail pentru Snowden

Cum şi-a învăţat NSA agenţii pentru a lucra pe cel mai avansat program de spionaj şi cum cataloga ţările de urmărit

Administraţia Barack Obama a dezvăluit cât de mult spionează NSA prin Internet

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite