Comandantul batalionului Azov, Denis Prokopenko, şi-a sunat soţia din captivitate: „A fost un apel scurt”

Comandantul batalionului Azov, Denis Prokopenko, şi-a sunat soţia din captivitate: „A fost un apel scurt”

FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Militarii ucraineni capturaţi de Armata Roşie după blocada de trei luni a oţelăriei Azovstal sunt ţinuţi în condiţii „satisfăcătoare”, conform soţiei comandantului batalionului, care a vorbit la telefon cu Denis Prokopenko, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform spuselor soţiei, Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a putut s-o sune, însă a fost „un apel scurt”. Katerina Prokopenko a afirmat că soţul ei i-a spus că prizonierii nu au fost supuşi violenţei. Nu este clar dacă comandantul batalionului Azov a fost în stare să vorbească liber în timpul conversaţiei. 
 
„A spus că este „OK” şi m-a întrebat cum sunt”, a declarat Katerina Prokopenko pentru The Guardian marţi. „Am auzit din alte surse că situaţiile sunt mai mult sau mai puţin satisfăcătoare.” 
 
Cel puţin 1.000 de apărători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost mutaţi pe teritoriul controlat de Rusia săptămâna trecută, după ce combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a fost evacuat de trupele ruse. 
 
Batalionul Azov a deţinut un rol important în motivarea Rusiei pentru invazia sa, care a fost lansată iniţial cu presupusul scop de „denazificare”. Oficialii ucraineni au insinuat că luptătorii ucraineni ar putea fi recuperaţi într-un schimb de prizonieri, însă unii oficiali ruşi au solicitat ca aceştia să fie judecaţi sau chiar executaţi pentru acuzaţii de „terorism”. 
 
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, care este implicat în supravegherea condiţiilor pentru prizonierii de război şi are o politică de a nu comenta public, nu a făcut nicio declaraţie. 
 
„Ei sunt hrăniţi, li se dă apă. Condiţiile îndeplinesc cerinţele şi nu au fost supuşi violenţei în această scurtă perioadă”, a declarat Katerina Prokopenko. „Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu ştim, dar în acest moment există terţi – ONU şi Crucea Roşie – care controlează situaţia.” 
 
Autorităţile ucrainene au declarat că 264 de soldaţi au fost evacuaţi luni seară din combinatul Azovstal. Dintre aceştia 53 sunt răniţi grav şi a fost nevoie să fie transportaţi la Novoazovsk pentru asistenţă medicală. Majoritatea apărătorilor Azov răniţi sunt ţinuţi într-o închisoare din Olenivka, un sat din Doneţk, ocupat de ruşi.  Soţia comandantului batalionului Azov a declarat că, după cunoştinţele ei, niciunul dintre luptători nu a fost dus în Rusia. 
 
Azov a fost înfiinţat în anul 2014 ca batalion de voluntari pentru a lupta împotriva trupelor sprijinite de Rusia, iar unii lideri ai săi sunt cunoscuţi că au păreri de extremă dreapta. De atunci, a fost asimilat în armata ucraineană, iar comandanţii Azov afirmă că luptătorii săi au o serie de opinii politice. 
 
Katerina Prokopenko a iniţiat o campanie de ajutor pentru luptătorii de la Azovstal, printre care se numără şi grăniceri sau membri ai serviciilor de securitate ucrainene. 
 
„Scopul este să organizăm apeluri săptămânale cu cei ţinuţi prizonieri, să dezminţi falsurile ruseşti despre băieţii noştri, să ne asigurăm că condiţiile lor rămân satisfăcătoare – un pat, medicamente, apă şi mâncare şi să milităm pentru eliberarea lor rapidă” a spus Katerina.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările