12 morţi în estul Ucrainei, după ce un autobuz a fost atacat de separatişti

12 morţi în estul Ucrainei, după ce un autobuz a fost atacat de separatişti

Cum arată aeroportul din Doneţk după luni întregi de conflict între separatişti şi forţele guvernamentale FOTO Newsweek

Un autobuz a fost ţinta unor bărbaţi înarmaţi din estul Ucrainei, 12 oameni fiind ucişi, anunţă autorităţile. Luptele dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au intensificat în jurul aeroportului internaţional din Doneţk, în timp ce rebelii încearcă să elimine forţele guvernamentale, notează „Reuters“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultimele violenţe din estul Ucrainei au luat naştere după ce Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania au renunţat la planurile de a participa la un summit din Kazakhstan, ce trebuia să aibă loc săptămâna aceasta, din cauza eşecului de a menţine armistiţiul încheiat în urmă cu patru luni. 
 
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a condamnat atacul asupra autobuzului, ca fiind un „act ce ne-a trimis fiori pe şira spinării“ şi a dat vina pe forţele republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. „Aceste morţi sunt pe conştiinţa bandelor din RPD (Republica Populară Doneţk) şi RPL (Republica Populară Lugansk) şi pe cea a celor care îi susţin“, a declarat preşedintele ucrainean, promiţând să semneze un decret în cursul zilei de miercuri pentru a trimite mai multe trupe pe frontul estic al ţării.
 
Însă comentariile preşedintelui au declanşat şi indignare printre ucrainienii care doresc acţiuni mai dure împotriva separatiştilor. „Teroriştii trag asupra unui autobuz plin cu pensionari, ucid copii, împuşcă voluntari şi îi torturează în subsoluri şi noi spunem doar că suntem «gata». Am încercat să transformăm acest «gata» în acţiune de prea mult timp“, spune pe pagina ei de Facebook Oksana Zinovieva, purtător de cuvânt al primarului Kievului, Vitali Kliciko.
 
Numărul morţilor din cazul atacului asupra autobuzului s-a ridicat la 12, când un rănit a decedat peste noapte. Un oficial senior din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a solicitat cumpătare maximă din partea ambelor părţi implicate în conflictul ce a ucis peste 4.700 de persoane din aprilie 2014 şi până acum. „În ultimele 24 de ore situaţia s-a deteriorat, în special lângă aeroportul din Doneţk“, a declarat Ertugrul Apakan, şeful unei misiuni speciale de monitorizare din cadrul OSCE. 
 

Aeroportul din Doneţk are valoare simbolică pentru ambele părţi ale conflictului

 
Conflictul dintre forţele ucrainene şi rebelii proruşi a început la scurtă vreme după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în martie 2014, dând naştere astfel la cea mai mare criză în relaţiile est-vest, încă de la finalul Războiului Rece. Guvernele occidentale au acuzat Rusia că susţine separatiştii, însă Moscova neagă că a trimis trupe în regiune.
 
Există fotografii în care se văd urmele de focuri de armă pe autobuz, iar o urmă lungă de sânge se întindea pe şoseaua de lângă oraşul Volnovakha. Un purtător de cuvânt regional al administraţiei ucrainene spune că autobuzul a fost atacat de rebeli care au folosit lansatoare de rachete, în timp ce transporta civilii printr-un punct de control al guvernului.
 
În atacul asupra autobuzului au murit 12 oameni (FOTO AP)
 
Separatiştii au negat implicarea în atac şi au spus că autobuzul a fost atacat cu arme de calibru mai mic, nu de rachete sau obuze.
 
Rapoarte din Doneţk arată că o parte importantă din turnul de control al aeroportului a fost distrus. Aeroportul Serghei Prokofiev, deschis cu fast de fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici pentru a marca începerea campionatului european de fotbal Euro 2012, s-a dezintegrat, gradual, în luni întregi de atacuri.
 
Deşi nu mai este funcţional încă de la instalarea ostilităţilor din aprilie 2014, pistele fiind distruse de obuze, aeroportul are o valoare simbolică pentru ambele părţi ale conflictului. Forţele guvernamentale au respins în mod repetat încercările rebelilor de a le înlătura, conchide „Reuters“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările