Manifestaţii de amploare în Coreea de Sud. Protestatarii au cerut din nou demisia preşedintei Park Geun-Hye INFOGRAFIE

Manifestaţii de amploare în Coreea de Sud. Protestatarii au cerut din nou demisia preşedintei Park Geun-Hye INFOGRAFIE

La Seul a avut loc, sâmbătă, o manifestaţie de amploare Foto: EPA

Sute de mii de persoane au înfruntat sâmbătă frigul şi zăpada la Seul pentru a cere din nou demisia preşedintei Park Geun-Hye, pe care o acuză de implicare într-un scandal de trafic de influenţă, relatează agenţia France-Presse.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Aruncaţi-o pe Park în închisoare!“, au scandat manifestanţii care s-au adunat în centrul Seulului, la numai un kilometru de Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene.
 
Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au luat parte 1,3 milioane de persoane, aceasta fiind cea mai importantă acţiune de acest fel de la începerea, în urmă cu o lună, a mitingurilor săptămânale din capitala Coreei de Sud. 
 
În acest timp, poliţia, care a blocat accesul către sediul preşedinţiei, a estimat numărul manifestanţilor la numai 260.000, la fel ca în săptămânile precedente.
 
Potrivit BBC, aproximativ 25.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în capitală, însă nu s-au raportat incidente violente.
 
La ora locală 20.00 (11.00 GMT), manifestanţii au stins lumânările şi candelele pe care le aveau şi le-au reaprins un minut mai târziu, pentru a transmite astfel mesajul simbolic că protestele lor nu vor înceta atât timp cât Park Geun-Hye se va afla la putere, notează AFP.
 
Proteste au fost organizate şi în alte zone din ţară. Conform organizatorilor, la acestea au luat parte aproximativ 400.000 de persoane.
 
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye este implicată într-un uriaş scandal de corupţie legat de prietena ei apropiată, Choi Soon-sil, care este în arest de la începutul lunii noiembrie pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.
 
Choi Soon-sil, în vârstă de 60 de ani, este acuzată că şi-ar fi folosit influenţa asupra preşedintei sud-coreene pentru a constrânge grupuri industriale să acorde finanţare unor fundaţii dubioase, sume pe care este acuzată că le-a deturnat în scopuri personale.
 
De asemenea, Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de Park Geun-Hye, cu toate că nu deţine nicio poziţie în structura de conducere. 
 
Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar a editat discursuri ale preşedintei Park.
 
Park, a cărei popularitate a scăzut la 5%, şi-a cerut scuze, la începutul acestei luni, pentru că a acordat „prea multă încredere unei relaţii personale“ şi a promis să coopereze într-o anchetă cu privire la acest scandal.
 
Pe de altă parte, parlamentul de la Seul ar putea organiza săptămâna viitoare un vot privind destituirea preşedintei Park Geun-Hye, tot mai mulţi politicieni susţinând campania în acest sens desfăşurată de opoziţie.
 
Parlamentarii din opoziţie şi cei independenţi dispun de o majoritate de 171 din cele 300 de locuri în Adunarea Naţională. Pentru a fi adoptată, destituirea va avea nevoie de voturile a cel puţin două treimi dintre parlamentari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările