China investeşte într-un program de modificare a vremii. Vor exista ploi şi ninsori artificiale VIDEO

China investeşte într-un program de modificare a vremii. Vor exista ploi şi ninsori artificiale VIDEO

Festivalul Ghetii din Harbin China FOTO Profimedia

Meteorologii chinezi au reuşit să controleze vremea înaintea unui eveniment politic. Ei au provocat ploi care au dus la înseninarea cerului şi la curăţarea aerului de poluare.

China îşi extinde programul de modificare a vremii şi vrea ca în următorii cinci ani să acopere jumătate din teritoriu cu ploi şi ninsori artificiale. Autorităţile investesc de ani buni în aceste tehnologii şi chiar au reuşit să controleze vremea înaintea unui eveniment politic important care a avut loc anul trecut, anunţă Digi24. Până acum, China a investit peste 1,3 miliarde de dolari în acest proiect şi a reuşit să producă o cantitate suplimentară de ploaie de 233,5 miliarde dde metri cubi. 
 
Specialiştii chinezi au folosit tehnologia „însămânţarea norilor” în 2021 pentru a face cerul senin la centenarul Partidului Comunist. Potrivit unui studiu al Universităţii Tsinghua din Beijing, citat de The Guardian, cu câteva ore înainte de ceremonie a avut loc o operaţiune de „însămânţare a norilor” (cloud-seeding), care a asigurat apoi un cer senin şi un nivel scăzut de poluare.
 
Beijingul a anunţat planuri de extindere a programului său de modificare a vremii pe o suprafaţă de 5,5 milioane de kilometri pătraţi, acoperită cu ploaie sau ninsoare artificiale.
 
Silviu Gurlui, profesor de fizică, a explicat la Digi24 că foarte mulţi cercetători sunt rezervaţi în privinţa acestor mecanisme care sunt declanşate în atmosferă pentru a crea local anumite fenomene şi care pot deveni periculoase în timp.
 
„Este vorba de o însămânţare a atmosferei cu compuşi chimici. Deoseri vorbim de iodura de argint, care este într-un amestec cu acetona, de regula. Acest amestec creează suportul unei condensări pe iodura de argint a vaporilor de apă, creând cristalele şi prin căderea lor spre înălţimi mai reduse se topesc şi formează precipitaţii. De departe, acest lucru este cu două tăişuri, pentru că poate fi cumulativ în timp, chiar dacă în prezent studiile arată că nu sunt compuşi poluanţi atât de severi cu ce este pe sol, în atmosferă”, a spus profesorul.
 
VIDEO: Digi24
 
 

Vă recomandăm şi: 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările