Marina Constantinescu reia şirul poveştilor depănate în miez de noapte: „Nocturne“ revine cu un nou sezon

Marina Constantinescu reia şirul poveştilor depănate în miez de noapte: „Nocturne“ revine cu un nou sezon

Marina Constantinescu, gazda emisiunii „Nocturne“ FOTO TVR

Noul sezon al emisiunii „Nocturne“ debutează în această seară, de la ora 24:00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, cu o ediţie dedicată Concursului George Enescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marina Constantinescu reia, începând de astăzi, şirul poveştilor culturale depănate în miez de noapte. Astfel, în prima ediţie invitaţi vor fi Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri în cele patru jurii ale Concursului Enescu 2014 la secţiunile pian, violoncel, compoziţie şi vioară. 
 
„Festivalul şi Concursul Enescu s-au separat. Eu cred însă că, prin această despărţire, ele s-au împlinit, de fapt. Mi s-a părut că această ediţie a fost mult mai vizibilă şi intensă“, este de părere violoncelistul Marin Cazacu. Compozitorul Dan Dediu completează: „Pentru orice tânăr, concursul Enescu reprezintă o ştachetă foarte înaltă. Azi vorbim despre un concurs turbo-internaţional. La secţiunea simfonică nu am ştiut cum să notez trei compoziţii. Erau toate excepţionale.“ În aceeaşi idee, violonistul Florin Croitoru şi-a exprimat bucuria că, în sfârşit, Concursul Enescu nu mai stă în umbra Festivalului. 
 
„Nimic nu se clădeşte în domeniul cultural de azi pe mâine. Dar, în timp, apar roadele. Nivelul acestei ediţii a fost atât de înalt...“, este şi părerea pianistei Dana Borsan. Şi tot ea spune că „pe concurenţi îi interesează banul, dar, mai mult decât orice, îi interesează să aibă acces la scenă.“ „Pentru asiatici, Europa este Mecca din punct de vedere cultural. Şi-ar da copiii la orice şcoală de muzică europeană“, crede Marin Cazacu. 

Invitaţii Marinei Constantinescu din prima ediţie vor fi Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru FOTO TVR
 
Realizatoarea şi moderatoarea „Nocturnelor“ de la TVR 1, Marina Constantinescu, şi-a exprimat mâhnirea că, în sălile de concurs, nu erau mulţi studenţi şi profesori de muzică: „Pentru oamenii de meserie, concursul poate fi o ocazie unică de a lua contact cu reprezentanţi ai şcolilor de muzică străine, cu tehnicile unor mari profesori“. Iar răspunsul, trist, vine de la Marin Cazacu: „Din punct de vedere muzical, despre sistemul de şcoală din România ar trebui să spunem că este rămas în perioada sovietică.“
 
Mai multe despre ediţia din acest an a Concursului George Enescu aflaţi la prima ediţie „Nocturne“ din acest sezon, dar şi la cea din 17 octombrie, când invitatul Marinei Constantinescu va fi câştigătorul secţiunii vioară.
 
Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj“, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne“, emisiune difuzată de TVR 1.
 
„Nocturne“ este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „«Nocturnele» sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.“ 
 
Întreaga colecţie de emisiuni „Nocturne“ poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările