FOTO VIDEO Joan Fontaine, actriţa fetiş a lui Alfred Hitchcock, a murit

FOTO VIDEO Joan Fontaine, actriţa fetiş a lui Alfred Hitchcock, a murit

Joan Fontaine a murit la vârsta de 96 de ani FOTO mirror.co.uk

Joan Fontaine, actriţa premiată cu Oscar pentru rolul din filmul „Suspiciune“, al lui Alfred Hitchcock, şi una dintre ultimele doamne ale Epocii de Aur a Hollywood-ului, a murit duminică, la vârsta de 96 de ani, după cum informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fontaine, a cărei carieră a fost marcată de o rivalitate cu sora ei mai mare, Olivia de Havilland, a murit în somn la reşedinţa ei din Carmel, California, după ce starea ei de sănătate s-a înrăutăţit în ultimele zile. 
 
„A fost o femeie uimitoare, a avut o inimă mare şi cu siguranţă i se va simţi lipsa“, a declarat Noel Beutel, un bun prieten de-al actriţei. 
 
Printre cele mai cunoscute filme ale actriţei Joan Fontaine, a cărei carieră se întinde pe mai bine de patru decenii, se numără thrillerul lui Alfred Hitchcock „Suspicion“, în care a jucat alături de Cary Grant şi pentru care a primit Oscarul în 1942, învingându-şi propria soră.
  
Pe lângă această prestigioasă distincţie, Fontaine a fost singura persoană care a câştigat un premiu Oscar pentru un rol principal într-unul din numeroasele filme regizate de Hitchcock. 
 
Joan Fontaine a primit Oscarul pentru rolul principal din filmul „Suspiciune“ FOTO Daily Mail
 
Sora acesteia, Olivia de Havilland, a câştigat la rândul ei două premii Oscar pentru rolurile principale din „To Each His Own“ (1946) şi „The Heiress“ (1949). 
 
Cele două rivale au fost singurele surori de la Hollywood care au primit prestigioasele statuete pentru interpretare. 
 
Joan Fontaine (stânga) şi sora sa, Olivia de Havilland FOTO Daily Mail
 
Fontaine a mai primit nominalizări la Oscar pentru rolul de debut din filmul lui Hitchcock, „Rebecca“ (1940), şi pentru cel din drama romantică „The Constant Nymph“ (1943).
 
La începutul carierei, Joan Fontaine a interpretat personaje timide şi inocente, dar ulterior a început să îşi aleagă cu atenţie rolurile, jucând roluri feminine sofisticate şi complexe precum cele din „Born to be Bad“ şi „Tender is the Night“.
 
În autobiografia sa din 1978, „No Bed of Roses“, spunea că sănătatea ei precară din copilărie a ajutat-o să-şi dezvolte abilităţile de actriţă. În fanteziile de pe patul de suferinţă, Fontaine a creat „scene romantice nesfârşite, pasiune, gelozie, respingere. Am construit şi am decorat case, vapoare, săli de bal. Am creat decoruri şi costume, roluri pe care le-am jucat chiar eu“, scria actriţa.
   
 
Copilăria a marcat începutul unei rivalităţi longevive cu sora ei mai mare, rivalitate stârnită de lupta pentru atenţia părinţilor. „Regret că nu-mi amintesc nicio dovadă de bunătate din partea ei din timpul copilăriei“, a mai scris Fontaine, în autobiografia sa. 
 
Conform declaraţiilor, de Havilland a văzut-o pe sora ei ca fiind „o cerşetoare de atenţie, bolnăvicioasă melodramatică şi mereu arzând de dorinţa de a o întrece“, după cum notează Reuters. 
 
Comeptiţia dintre cele două surori a atins apogeul în anul 1942, când ambele actriţe au fost nominalizate la Oscar, iar Fontaine a fost cea care a luat statueta acasă. „A fost un moment dulce-amărui. Am fost îngrozită să constat că am învins-o pe sora mea“, şi-a amintit Fonatine mai târziu.
   
 
În 1944, Fontaine juca alături de Orson Welles în „Jane Eyre“, ecranizarea romanului omonim de Charlotte Brontë, iar în 1945 interpreta rolul unei femei văzute prin ochii a patru pretendenţi, în „The Affairs of Susan“, considerat unul dintre cele mai bune filme ale sale.
 
A mai jucat în „Island in the Sun“ (1957), alături de Harry Belafonte, şi în „Tender Is the Night“, înainte de a se retrage din activitatea cinematografică la începutul anilor '60.
 
„M-am căsătorit prima, am câştigat un Oscar înaintea Oliviei şi dacă voi muri prima, cu siguranţă va fi supărată pentru că i-am luat-o înainte“, declara Fontaine într-un interviu din 1978, acordat publicaţiei „The Hollywood Reporter“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: