1. Caută programele de studii care ţi se potrivesc

Înainte de a te prezenta la Ambasada SUA pentru a solicita o viză de studii, trebuie să fi fost acceptat în prealabil de către instituţia de învăţământ sau programul ales. Documentaţia în baza căreia vei aplica pentru viză îţi va fi furnizată tot de către instituţia-gazdă. 


Domeniile predilecte ale studenţilor străini care merg în SUA la studii sunt: business (management, marketing şi servicii conexe), inginerie, arte liberale şi informatică (43%). [conform ice.gov


2. Finanţează-ţi studiile

Ai nevoie de finanţare? Caută posibilităţi de a-ţi finanţă studiile. Fondurile necesare pentru acoperirea costurilor de trăi şi a celor şcolare diferă de la un Stat la altul. Cu puţină planificare şi cercetare, poţi studia în SUA la preţuri accesibile. Îţi recomandăm să începi cercetarea financiară cât mai repede posibil. Poţi da startul accesând acest link.

3. Aplică pentru programul de studiu ales

Este foarte important să aloci timpul şi resursele cuvenite completării aplicaţiei. Fiecare instituţie de învăţământ are cerinţele proprii legate de recomandări, redactare de eseuri, examinări. Centrul Educaţional Fulbright te poate îndruma şi ajuta în procesul de admitere la studii în SUA.

4. Aplică pentru viză de studii

În funcţie de programul de studii ales, categoriile de viză de studii pentru care poţi opta sunt Viză F1 şi Viză M1.

Viza F1 este cea mai răspândită, fiind potrivită pentru aplicanţii care-şi doresc să urmeze studii academice într-o instituţie acreditata: colegiu, universitate sau liceu privat. De asemenea, vei avea nevoie de o viză din categoria F1 dacă urmezi un curs care prevede mai mult de 18 ore pe săptămână.

În cazul în care intenţionezi să urmezi un program de formare neacademica sau vocaţională pe teritoriul SUA, va trebui să soliciţi o Viză M1. 

Este foarte important de ştiut că viza F1 nu poate fi eliberată în situaţia în care se doreşte înscrierea la instituţiile publice de învăţământ primar şi gimnazial şi la programe de învăţământ pentru adulţi cu finanţare publică. În cazul instituţiilor de învăţământ liceal (clasele IX-XII), se poate solicita o viză F1 pentru o durată de maxim 12 luni în instituţia aleasă, cu achitarea în prealabil a costurilor nefinanţate ale şcolarizării. 

Interviul de viză la Ambasada Statelor Unite nu durează foarte mult, de aceea este bine să fii pregătit cu răspunsurile la următoarele întrebări: De ce vrei să studiezi în SUA? Cum te vei susţine financiar pe parcursul studiilor? Care sunt planurile tale după încheierea studiilor?

5. Pregăteşte-te pentru călătorie!

Ai reuşit! Felicitări! Acum tot ce trebuie să faci este să-ţi rezervi biletul de avion, să participi la o sesiune de orientare online şi să-ţi pregăteşti documentaţia. Pentru informaţii suplimentare, intră pe site-ul programului la care ai fost acceptat şi află totul despre nouă ta casă: chirie, transport, asigurare de sănătate etc.