Sorin Cîmpeanu: „ Avem o execuţie atât de bună încât, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor”

Sorin Cîmpeanu: „ Avem o execuţie atât de bună încât, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor”

FOTO: Inquam Photos

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că ministerul pe care îl conduce are o execuţie bugetară "atât de bună" încât, în luna decembrie, dacă Guvernul nu va face o rectificare, va exista "o problemă cu plata salariilor" angajaţilor din sistem. El susţine, în acest context, că pentru a plăti salariile, "îţi trebuie rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil".

"Ca minister, avem execuţie de 50% pe primul semestru, deci am fost exact în grafic, cât am planificat, şi, din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie atât de bună încât, în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Şi nu vom avea o rectificare dacă nu vom avea un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie rectificare bugetară, pe care o face doar un guvern stabil”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, în emisiunea moderată de Florin Călinescu la Prima TV.
 
Sorin Cîmpeanu a adăugat că anul acesta sistemul de educaţie a primit "cea mai mare finanţare din ultimii 30 de ani”, el precizând că este vorba despre "valoarea relativă”, şi nu ca procent din PIB.
 
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a evidenţiat în cadrul aceleiaşi emisiuni că una dintre marile probleme ale învăţământului românesc este lipsa laboratoarelor în care elevii să facă pregătire practică.El a subliniat că lipsa acestui tip de pregătire este cauza rezultatelor slabe obţinute de elevii români la testele PISA.
 
„Odată cu introducerea clasei zero, clasei pregătitoare în şcoală, au avut nevoie în şcoli de spaţii suplimentare şi au renunţat tocmai la spaţiile care până atunci erai dedicate laboratoarelor de chimie, de biologie, de fizică. Deci o mare problemă a şcolii în România este lipsa acestor laboratoare, tocmai acele locuri în care îi pregătim practic. Şi atunci, nu trebuie să ne surprindă că avem rezultate atât de slabe, din păcate, la testele PISA”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Prima TV.
 
El a susţinut că lipsa pregătirii practice este o problemă legată de "adaptarea sistemului de educaţie la cerinţele societăţii”.
 
Cîmpeanu a explicat că acest aspect "nu poate fi rezolvat peste noapte”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările