EXAMEN CAPACITATE 2014. Subiectele la Limba Română la testul de Evaluare Naţională

EXAMEN CAPACITATE 2014. Rezolvarea subiectelor la Limba Română de la Evaluarea Naţională

Subiectele la Limba Română de la examenul de Capacitate 2014, testare naţională care a început luni, au fost rezolvate în direct la Adevărul Live, luni, de la ora 11.00. Ministerul Educaţiei a publicat însă subiectele şi baremul de la Capacitatea olimpicilor pe site. Ulterior, au revenit cu un barem care conţine însă o notă pentru profesorii corectori.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Un elev a fost eliminat din examen în Bucureşti, a declarat pentru Hotnews.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar din Capitală, Marian Banu.

UPDATE: Ministerul a publicat, după eroarea iniţială, baremul corect, care conţine şi o notă, referitoare la modul de punctare a unei cerinţe de la Subiectul II, care ar fi putut să-i inducă în eroare pe elevi.

„În barem, au acceptat o condiţională, deşi ea nu este inclusă în programa pentru Evaluarea Naţională, pentru că în text era o circumstanţială de timp cu o nuanţă de condiţională şi probabil sunt elevi care au trecut-o drept condiţională şi care altfel ar fi pierdut din puncte”, a explicat profesoara Mihaela Apetrei.

 

En Limba Romana 2014 Bar 01_23iunie

 

En Limba Romana 2014 Var 01_23iunie

UPDATE: Ministerul Educaţiei a publicat în secţiunea dedicată subiectelor şi baremului de notare documentele aferente examenului din 11 iunie, prin care au trecut olimpicii.

UPDATE: Părinţii le-au dat elevilor telefoanele după ce au ieşit din examen, s-au îmbrăţişat, şi-au făcut selfieuri, au postat pe facebook impresii. "Am aberat despre anul nou, n-a fost mare lucru, dar mi-a tremurat mâna şi cred că o să-mi scadă la ortografie", spune un elev de la Şcoala Nr. 5.

O elevă a aflat cu stupoare că Marin Sorescu a murit. Ea a scris că trăieşte fiindcă i s-a părut că scrie mai modern. 

O elevă de la Şcoala Gimnazială Leonardo da Vinci din Sectorul 3 spune că subiectele i s-au părut uşoare, a scris peste patru pagini şi se aşteaptă să ia peste nouă.

UPDATE: "Gradul de dificultate a fost un pic mai mare în special la prima compunere. De altfel, şi subiectul în sine a fost mai greu în comparaţie cu subiectul de anul trecut de la literatură. Sunt subiecte care pot fi rezolvate dacă ai învăţat tot anul, sunt mai dificile ca la simulare, dar nu sunt inabordabile. De asemenea, ultima compunere are o temă mai matură decât compunerea de anul trecut", spune profesoara de română Mihaela Apetrei.

UPDATE: Elevii au început să iasă din examen. "Dacă nu iau cinci înseamnă că sunt un bou. Aş fi prea prost să nu trec, a fost mai uşor ca la simulare, dar mi-e frică la mate", spune Raul, un elev cu mâna în ghips de la Şcoala Gimnazială Nr. 5 din Bucureşti. Un alt elev spune că "s-ar fi putut copia, dar ce să copiezi?". Câţiva jandarmi se plimbă în jurul şcolii. Tensionaţi, elevii îşi aprind ţigări şi beau cafele. Şi părinţii sunt tensionaţi, spun că s-au dat prea multe compuneri, îi sună pe profesorii meditatori.

En Limba Romana 2014 Var 10

BAREMUL DE CORECTARE LA ROMÂNĂ:

En Limba Romana 2014 Bar 10

SUBIECTUL 1

Poezia „Rânduri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu


SUBIECTUL 2

Comentarea unui articol de ziar - „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“, de Corina Zorzor, material jurnalistic publicat în ziarul „Adevărul“.

”Cărţile de ficţiune pe care le citim ne ajută să empatizăm cu cei din jur şi să ne adaptăm mai uşor la diverse situaţii de viaţă, arată cele mai recente studii psihologice”, este ideea articolului din adevarul.ro.

(ştire în curs de actualizare)


REZOLVAREA SUBIECTELOR, LA ADEVĂRUL LIVE DE LA ORA 11.00

 


Evaluarea Naţională 2014 începe luni, cu proba la română, prin care vor trece peste 160.000 de elevi de clasa a VIII-a, aceasta fiind estimarea de anul acesta, urmând ca Ministerul Educaţiei să publice cifrele oficiale zilele acestea.

Modelele de subiecte la limba română la Capacitate 2014 pot fi consultate pe site-ul Ministerului Educaţiei dedicat acestora, subiecte.edu.ro.

Subiectele primite de elevi la examenul de Capacitate 2014 vor fi rezolvate în direct luni, de la ora 11, la Adevărul Live, după examenul de capacitate la limba română.

Din 2014, media de la aceste teste naţionale va reprezenta 75% din media de admitere la liceu, iar 25% vor conta mediile din gimnaziu, faţă de 50%, anul trecut, de altfel singura noutate faţă de Capacitatea din 2013, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Calendar Evaluare Naţională 2014

 • 23 iunie - Limba Română
 • 24 iunie – Limba maternă
 • 25 iunie – Matematică
 • 27 iunie – afişarea rezultatelor parţiale
 • 1 iulie – afişarea rezultatelor finale
 

Rezultate slabe la simulare

La examenele de simulare din martie 2014, s-au înscris aproape 188.000 de elevi şi s-au prezentat la probe aproape 178.000, însă rezultatele au fost foarte slabe, mai proaste decât anul trecut. Aproape 70% din ei nu au reuşit să ia nota 5 la matematică, conform datelor de la Ministerul Educaţiei. 

Dacă luăm în considerare şi rezultatele de la română (67% au luat note peste 5), practic mai puţin de jumătate (48,8%) dintre candidaţi au obţinut medii „de trecere“ la acest prim examen de simulare organizat la nivel naţional, potrivit cifrelor furnizate de minister.

Regulile examenului

 • Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30.
 • Candidaţii nu au voie să intre în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, iar frauda şi tentativa de fraudă atrag eliminarea din sală şi acordarea notei 1 pe lucrarea lor.
 • Elevii se aşază câte unul în bancă, în ordine alfabetică, potrivit listelor afişate la intrarea din săli.
 • Fiecare elev primeşte o coală de hârtie pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează lizibil celelalte date de pe colţul colii, care va fi lipit după distribuirea subiectelor în săli şi după ce asistenţii din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor cerute.
 • Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala (decât dacă predă lucrarea scrisă).
 • Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă; în cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, însă timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
 • Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene folosesc numai creion negru; pentru proba de la matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen.
 • Dacă doresc să corecteze o greşeală, atunci trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
 • În cazul în care unii elevi doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte foi, iar colile folosite iniţial se anulează pe loc.
 • La expirarea celor 120 de minute (două ore) acordate, elevii trebuie să predea lucrările în faza în care se află, neavând voie să depăşească timpul stabilit; trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
 • În cazul în care un candidat refuză să predea lucrarea scrisă, acest lucru se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenţi şi atrage după sine eliminarea candidatului din examen.

Pe aceeaşi temă:

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Presiune pe elevii de clasa a VIII-a, de luni

GRAFIC ADMITERE LICEU 2014 Care este cea mai populară specializare

VIDEO EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Luni încep înscrierile. Ultimele pregătiri pentru examenele de la Capacitate 2014

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Subiectele primite de olimpici la matematică

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Subiectele la română primite de olimpici

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 13 elevi olimpici dau examenele în sesiunea specială

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările