BAC 2018 sesiunea de toamnă. Ce subiecte s-au dat la Limba Română

BAC 2018 sesiunea de toamnă. Ce subiecte s-au dat la Limba Română

Începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat. FOTO: Arhivă

Cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat s-a desfăşurat, astăzi, cu prima probă scrisă la Limba Română. Astfel, candidaţii de la Profilul Real au avut la ultimul subiect de comentat o poezie scrisă de George Bacovia sau Lucian Blaga. Cei de la Uman au avut de elaborat un eseu despre o poezie care aparţine lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nivelul de dificultate al subiectelor a fost ceva mai ridicat în comparaţie cu cel din prima sesiune. La primul subiect, ultima cerinţă care presupunea elaborarea unui text argumentantiv, mi s-a părut cam pretenţioasă pentru nişte elevi de clasa a XII-a. Pe unii dintre candidaţi ar fi putut să îi pună în dificultate. Subiectul al II-lea  mi s-a părut la fel de uşor ca în sesiunea din iulie. În schimb, la ultimul subiect, pentru elevii de la Real ar fi putut să fie mai dificil, iar asta pentru că ei preferă operele epice“, a explicat pentru „Adevărul“, Ruxandra Achim, profesoară de Limba Română la Colegiul Naţional I. L. Caragiale din Capitală.

Subiectele şi Baremele la proba de la Limba Română- BAC 2018, Sesiunea a II-a

Când au loc următoarele probe

Următoarea evaluare va avea loc, mâine, la Limba Maternă, iar a treia probă scrisă se va desfăşura pe 22 august la disciplina obligatorie în funcţie de profilul studiat (Matematică pentru Profilul Real şi Istorie pentru Profilul Real).

Ultima probă va fi la materia aleasă de candidaţi, tot în funcţie de profilul studiat. Astfel, cei de la Real vor putea susţine examenul la Biologie, Chimie, Fizică sau Informatică, în timp ce candidaţii de la Uman vor opta între Geografie sau Ştiinţe Socio-Umane.

Evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale va avea loc între 24-31 august
 
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfăşoară în zilele de 24 şi 27 august şi este urmată de evaluarea competenţelor în limba maternă (proba B) în 28 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în intervalul 29 - 30 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 30 şi 31 august.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 1 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 şi 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 6 septembrie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
 
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
 
Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţie linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 20 - 23 august, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 24 august, între orele 8:00 -14:00.

Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

•    susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

•    susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
•    obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. 
 

Cei peste 45 de mii de candidaţi vor afla primele rezultate pe 1 septembrie.

 

 

citeste totul despre: