Asociaţia Elevilor din Bacău: Nou front al tinerilor împotriva problemelor din învăţământ

Asociaţia Elevilor din Bacău: Nou front al tinerilor împotriva problemelor din învăţământ

FOTO Facebook

Nemulţumiţi de reprezentarea pe care o oferă Consiliul Elevilor, structura formală a sistemului de învăţământ, elevii din Bacău şi-au înfiinţat o asociaţie care să le reprezinte interesele în şcoală, după exemplul Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Tinerii şi-au propus să lupte pentru eliminarea fondului clasei, gratuitatea manualelor de liceu şi depolitizarea şcolilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ideea a pornit ca o replică la slaba reprezentare a elevilor într-un sistem de învăţământ care nu le respectă drepturile, a explicat Vlad Popovici, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Bacău.

„Consiliul Naţional al elevilor este o structură subordonată Ministerului Educaţiei, cu profesori formatori care le permit sau nu elevilor să dezvolte anumite proiecte. Este o mişcare mai mult de imagine, care nu oferă o reprezentare reală, mai ales că acest Consiliu al Elevilor nu are nici măcar statut juridic”, a spus preşedintele Asociaţiei Elevilor din Bacău.

Asemenea colegilor de la Asociaţia Elevilor din Constanţa, care au obţinut în instanţă reducerea de 50% a abonamentelor pentru transportul în comun, reglementare care nu era respectată de autorităţile locale, şi elevii băcăuani şi-au propus să lupte pentru respectarea drepturilor elevilor.

Mai exact, printre obiectivele pe care şi le-au propus se numără depolitizarea învăţământului, obţinerea gratuităţii pentru manualele de la clasele a XI-a şi a XII-a, decontarea integrală a abonamentelor de transport şi eliminarea fondului clasei.

„România se află pe locul trei într-un top UNICEF care priveşte abandonul şcolar, iar acestea sunt câteva dintre cauzele ratei ridicate din ţara noastră. Spre exemplu, în condiţiile în care învăţământul este gratuit, părinţii elevilor trebuie să contribuie la fondul şcolii cu sume cuprinse între 80-100 de lei pe an, deşi nu toţi îşi permit. Tocmai pentru că este ilegal, acest fond este colectat prin asociaţii de părinţi, iar banii sunt investiţi în dotările claselor deoarece bugetul primit de şcoli este prea mic sau în manuale auxiliare şi caiete speciale al căror rost nu îl înţelegem”, a explicat Vlad Popovici.

Asociaţia Elevilor din Bacău are deocamdată cinci membri: Vlad Popovici (clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Gh.Vrânceanu”) – preşedinte, Gabi Grădinaru (clasa a XII-a, la Colegiul Economic „Ion Ghica”) – secretar general, Delia Grigore (clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „V.Alecsandri”), Dumitru Godina (absolvent al Colegiului „H.Coandă” şi reprezentantul elevilor basarabeni în Bacău) şi Cristian Ghingheş – mentor şi membru suport.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările