Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România: cele mai căutate meserii

0
Publicat:

Numărul locurilor de muncă vacante la nivel naţional a ajuns la 34.605, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia muncitorilor români 84 de posturi, prin reţeaua Eures România, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

34.605 locuri de muncă vacante la nivel naţional, Foto: Arhivă Adevărul
34.605 locuri de muncă vacante la nivel naţional, Foto: Arhivă Adevărul

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: lucrător comercial (2.549); muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (2.209); curier (1.965); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (1.754); manipulant mărfuri (1.407); agent de securitate (1.277); vânzător la domiciliul clientului pe baza de comandă (1.202); muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.103); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (832); ajutor bucătar (531).

Din cele 34.605 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 1.784 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (programator; inginer în diferite domenii de activitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; analist; referent de specialitate financiar-contabilitate etc.), iar 5.476 sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; operator introducere, validare și prelucrare date; casier; agent de vânzări; agent servicii client etc).

Alte 8.231 de locuri de luncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuș mecanic; confecţioner asamblor articole din textile; sudor; manipulant mărfuri; agent de securitate etc.).

Restul de 20.280 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; vânzător la domiciliul clientului pe baza de comandă; muncitor necalificat în industria confecțiilor; muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii etc).

ANOFM precizează faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

Locuri de muncă disponibile în străinătate

Și angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 84 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni;

Danemarca – 30 locuri de muncă pentru: îngrijitor persoane;

Norvegia – 12 locuri de muncă pentru: tractorist; muncitor forestier; montator calificat bucătărie și amenajări interioare; dulgher;

Germania – două locuri de muncă pentru: electrician; tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES. Totodată, persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri