Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România. Care sunt cele mai căutate meserii

0
0
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Un număr de 31.427 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit datelor furnizate de agenţii economici, transmite instituţia.

Conform sursei citate, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (2.106); agent de securitate (1.400); manipulant mărfuri (1.274); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (1.243); lucrător comercial (1.191); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.085); confecţioner-asamblor articole din textile (908); montator subansamble (716); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (574); confecţioner cablaje auto (573). 

Din cele 31.427 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.222 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; specialist în domeniul calităţii; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; contabil etc.), iar 7.073 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (manipulant mărfuri; agent de vânzări; lucrător comercial; agent de securitate; montator subansamble etc.).

Alte 8.313 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; confecţioner-asamblor articole din textile; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudor; conducător auto transport rutier de mărfuri etc.).

Restul de 13.819 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecţiilor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; confecţioner cablaje auto etc.). 

„Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.”, informează reprezentanţii ANOFM. 

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel naţional poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secţiunea Locuri de Muncă Vacante.

Locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European 

Potrivit datelor transmise de Agenţie, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, de asemenea, prin intermediul reţelei EURES România, 661 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

- Germania - 253 locuri de muncă pentru: tehnician dentar; tăietor de carne şi lucrător în producţie; 

- Danemarca – 165 locuri de muncă pentru: lucrător în agricultură;

- Norvegia - 99 locuri de muncă pentru: operator CNC pentru maşini mari Mazak Integrex; chelner; bucătar mic

dejun; bucătar; muncitor piscicol; mecanic biciclete; schelar; mecanic auto; 

- Olanda – 65 locuri de muncă pentru: fizioterapeut; conducător auto transport rutier de mărfuri; electrician în industria petrochimică; sudor; electrician în construcţii; lucrător în pepinieră; muncitor; culegător căpşuni; 

- Finlanda - 45 locuri de muncă pentru: lucrător în ferma de vite de carne; muncitor în agricultură; lucrător în metal/sudor; personal curăţenie; mecanic caroserie auto; 

- Franţa - 19 locuri de muncă pentru: tehnician controlul calităţii; tehnician de producţie îm industria farmaceutică; farmacist; sudor; mecanic utilaje agricole; 

- Polonia - 12 locuri de muncă pentru: lăcuitor/vopsitor; strungar/frezor; sudor MIG/MAG sau gaz; lăcătuş; operator CNC; 

- Malta - 2 locuri de muncă pentru: inginer de sistem în informatică; 

- Elveţia - un loc de muncă pentru: chirurg plastician. 

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Statele cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante 

Conform datelor publicate, joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în trimestrul patru din 2021, în creştere de la 2,4% în precedentele trei luni şi 1,8% în perioada similară din 2020.

În trimestrul patru din 2021, statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante erau Bulgaria, Grecia şi Spania (toate cu 0,7%), Slovacia şi România (ambele cu 0,9%), în timp ce ţările membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante au fost Cehia (4,9%), Belgia (4,7%) şi Ţările de Jos (4,2%).

În zona euro, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,8% în trimestrul patru din 2021, în creştere de la 2,6% în precedentele trei luni şi 1,9% în perioada similară din 2020.

Comparativ cu situaţia din trimestrul patru din 2020, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în Cehia, a rămas stabilă în Bulgaria şi a urcat în 25 ţări membre. Cele mai semnificative creşteri fiind în Belgia (1,8 pp), Ţările de Jos (1,7 pp) şi Austria (1,4 pp).

Pe sectoare de activitate, în România, rata locurilor de muncă vacante în trimestrul patru din 2021 era de 0,8% în industrie şi construcţii şi de 0,9% în servicii. La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante era de 2,5% în industrie şi construcţii şi de 2,9% în servicii.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri