XTB România: Acţiunile Romgaz ar putea creşte cu 12,4% în următoarele şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile Romgaz ar putea ajunge la 33,74 de lei/acţiune în următoarele şase luni, cu 12,47% mai mult faţă de preţul de ofertă de 30 de lei sau cu un avans de 18,38% dacă stăm să comparăm cu faţă de preţul cu discount de 5%, cu care investitorii au putut prelua acţiuni la începutul ofertei, se arată într-un raport al casei de brokeraj XTB România.

Prognoza are la bază o analiză comparativă luând în calcul companii din Rusia, Suedia, Polonia, România şi Norvegia. 

XTB aduce în discuţie şi oportunităţile realizate de către liberalizarea preţului gazelor, care vor amplifica profiturile, chiar şi în ipoteza suprataxării lor.

„Orice estimare pe termen mediu şi lung trebuie să ia în calcul anumite riscuri, unele dintre ele fiind semnificative. Performanţa companiei poate fi afectată pe termen lung de epuizarea resurselor – în condiţiile în care nu mai apar descoperiri de zăcăminte majore, de posibila imixtiune a statului, care rămâne acţionarul majoritar după ofertă, în afacerile companiei şi de majorarea redevenţelor şi a taxelor. O altă categorie de riscuri provine din tranzacţionarea liberă a acţiunilor: sporirea ofertei prin scoaterea în piaţă a unui pachet suplimentar din partea statului (puţin probabil în 2014) sau a Fondului Proprietatea (limitat la vânzare pentru 180 de zile)”, a declarat Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România

Fluctuaţiile pieţelor de capital globale pot afecta semnificativ bursa locală, şi deci şi titlurile Romgaz, mai ales în cazul unor corecţii de amplitudine mare, în legătură cu restricţionarea politicii monetare a băncii centrale din SUA, Federal Reserve. 

Intrarea BERD în acţionariat, cu 1,9% din titluri, e un factor de încredere în relaţia cu investitorii globali. 

Titlurile Romgaz vor intra la tranzacţionare de mâine, 12 noiembrie, cu simbolul SNG la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi SNGR pe bursa de la Londra.

Pe aceeaşi temă

Privatizările în România - bile albe de la analiştii internaţionali

The Financial Times apreciază vânzarea acţiunilor Romgaz drept prima privatizare de succes din ultimul timp. Prestigioasa publicaţie subliniază că România a realizat cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie şi una din cele mai importante din Europa de Est.

Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 5,2% pe bursă

Acţiunile Nuclearelectrica crescu cu 5,2% în prima zi de tranzacţionare pe bursă şi au revenit peste preţul din oferta derulată de companie în luna septembrie.

Hidroelectrica va fi listată după modelul Romgaz

Producătorul de energie Hidroelectrica va fi listat după modelul de succes al Romgaz, pachetul de acţiuni fiind suplimentat de la 10% la 15% din titlurile companiei.

Oferta Romgaz: un succes pentru români, dar o palmă pe obrazul Goldman. „Stăm cu grămezi de bani în bănci şi marfa bună o vindem la Londra“

Oferta de acţiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria României, a fost închisă cu succes, micii investitori trimiţând atât de multe ordine de cumpărare, încât nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor străini. În ciuda acestui fapt, investitorii de retail locali vor primi, cel mai probabil, cel mult un sfert din acţiunile scoase la vânzare, situaţie care i-a înfuriat atât pe aceştia, cât şi pe brokeri.

Listarea Romgaz: statul a obţinut peste 380 de milioane de euro, aproape de maximul vizat

Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde de lei (534 de milioane de dolari sau 382,8 milioane de euro), aproape de maximul vizat. Tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite