Vosganian: „Mâine va fi publicat anunţul de intenţie privind CupruMin. Dacă societatea nu va găsi investitor, într-un an se va închide“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exploatarea de la Roşia Poieni aparţine societăţii Cuprumin
Exploatarea de la Roşia Poieni aparţine societăţii Cuprumin

Anunţul de intenţie privind atragerea de investitori la CupruMin va fi publicat mâine, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei. El a precizat că există, în acest moment, şapte investitori interesaţi de companie, însă unii doresc doar privatizare, nu asociere.

Ministrul a mai spus că a fost selectat un consultant, care pe 17 iunie va anunţa evaluarea necesarului de investiţii pentru CupruMin, respectiv pentru mediu, tehnologie şi decopertare. Acesta este consorţiul format din Boştină&Asociaţii şi Zamfirescu, Racoţi&Asociatii şi este un consultant juridic, tehnic şi financiar.

Spre deosebire de anul trecut, nu va mai fi facută o privatizare, ci o atragere de investitor. Cei interesati trebuie să prezinte structura acţionariatului, experienţa în sectorul minier şi capabilităţile financiare.

"Nu putem oferi garantii suverane si nu putem sa cedam total managementul, pentru ca trebuie sa avem un control", a spus ministrul. Ce se va intampla de fapt? Investitorul va da o suma de bani si in contul acestora, CupruMin va furniza productia de cupru pe o perioada de ani.

Vosganian a justicat aceasta alegere prin faptul ca exista acum doua litigii legate de  CupruMin: Roman Copper solicita returnarea garantiei dupa privatizarea esuata de anul trecut iar EnergoMineral, fostul investitor, solicita  78 de milioane de lei in contul unor operatiuni efectuate la CupruMin. De asemenea, pretul cuprului a scazut cu  25%, de la 8000 de dolari pe tona, la 6000, ceea ce inseamna ca nu este un moment prielnic pentru privatizari.

"CupruMin daca nu va gasi investitor intr-un an de zile se va inchide", a declarat Vosganian. Compania va fi sufocata de investitiile necesare de mediu si de faptul ca nu are camp de extractie.

Ministrul a spus ca a convenit cu Guvernul ca CupruMin sa verse la stat doar 50% din profit, pentru a putea plati o factura de mediu de 2,5 milioane de euro. Pentru anii urmatori factura pentru autorizatiile de mediu se va ridica la 17 milioane de euro, iar compania nu dispune de acesti bani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite