Volksbank a finalizat vânzarea unui pachet de credite neperformante de 495 de milioane de euro către un consorţiu de investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volksbank a finalizat tranzacţia de vânzare a pachetului de credite ipotecare neperformante în valoare de 495 de milioane de euro, acesta fiind achiziţionat de un consorţiu de investitori străini format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners, H.I.G Capital International Advisers şi APS Holding.

Portofoliul tranzacţionat include 3.566 de credite garantate cu întârzieri mai mari de 90 de zile, având drept garanţii proprietăţi rezidenţiale, spaţii comerciale şi terenuri, se arată într-un comunicat al băncii. Din toalul acestora, 84% sunt credite imobiliare retail, restul de 16% reprezentând finanţări corporate.

După vânzarea acestui pachet, banca şi-a redus rata creditelor neperformante de la 22% la sub 8%, media sistemului bancar situându-se la circa 23%. 

„Reducerea portofoliului de credite neperformante reprezintă un alt moment cheie în cadrul strategiei noastre de repoziţionare. În acelaşi timp, continuăm să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii businessului“, a declarat într-un comunicat preşedintele Volksbank România, Benoit Catel.

Reprezentanţii băncii spun că vânzarea portofoliului de neperformante nu influenţează profitul acesteia din 2014 şi nici capitalul, având o rată de solvabilitate de peste 20%. „Părţile implicate în tranzacţie au agreat păstrarea confidenţialităţii cu privire la alte detalii referitoare la această vânzare“, se mai arată în comunicat.

Catel afirma la începutul lunii iunie că negocierea pentru vânzarea acestui pachet a durat şase-opt luni şi estima că tranzacţia se va finaliza în circa două luni, după analizarea de către Consiliul Concurenţei.

„Acţionarii vor să vândă banca până la finele anului viitor, trebuie să ne pregătim pentru că vrem să vindem o bancă performantă. De aceea, vrem să separăm lucrurile în două, creditele bune de cele rele“, a spus Catel în iunie.

Veniturile băncii au scăzut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele lui 2013, Volksbank România avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro în 2012.

Mai puteţi citi:

Curtea de Justiţie a UE a decis în litigiul de la Călăraşi cu Volksbank: România poate limita comisioanele bancare

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat câştig de cauză Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar România poate limita numărul comisioanelor bancare percepute de creditori.

Băncile străine au scos în ultimii doi ani din filialele din România depozite de 5,2 miliarde de euro

Băncile străine deţineau la finele lunii ianuarie depozite de 6,3 miliarde de euro în filialele din România, în scădere cu 5,2 miliarde de euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lui 2011, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Clienţii nemulţumiţi ai Volksbank, obligaţi de o decizie a Curţii de Apel să restituie băncii 25.000 de euro şi să accepte în contracte comisionul de risc

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor pierd încă o bătălie în instanţă. Curtea de Apel Bucureşti a anulat o decizie a Tribunalului Bucureşti şi reintroduce comisionul de risc în contractele de credit dintre Volksbank şi clienţii săi, obligându-i să restituie băncii 25.000 de euro, reprezentând sume restituite şi cheltuieli de judecată, se arată într-un comunicat al băncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite