Băncile străine au scos în ultimii doi ani din filialele din România depozite de 5,2 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În total, băncile străine au retras finanţări de aproape 7 miliarde de euro de la băncile locale de la sfârşitul lui 2011 şi până în ianuarie 2014 FOTO Adevărul
În total, băncile străine au retras finanţări de aproape 7 miliarde de euro de la băncile locale de la sfârşitul lui 2011 şi până în ianuarie 2014 FOTO Adevărul

Băncile străine deţineau la finele lunii ianuarie depozite de 6,3 miliarde de euro în filialele din România, în scădere cu 5,2 miliarde de euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lui 2011, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Depozitele au reprezentat principala formă prin care grupurile străine şi-au susţinut băncile locale cu lichiditate. În 2011 aveau o pondere de aproximativ  57% din totalul finanţărilor, pentru ca în ianuarie 2014 să coboare la 47%, scrie „Ziarul Financiar“.

O altă componentă importantă o reprezintă liniile de credit care au scăzut cu 1,7 miliarde de euro faţă de nivelul din 2011, situându-se la 5,6 miliarde de euro în ianuarie 2014. A treia componentă de sprijin a filialelor o constituie creditele subordonate, care sunt luate în calcul şi la evaluarea bazei de capital. În 2011 acestea însumau 1,3 miliarde de euro, urcând lent până la 1,5 miliarde de euro în ianuarie 2014, în urma solicitărilor BNR de consolidare a indicatorilor de solvabilitate ai băncilor.

În total, băncile străine au retras finanţări de aproape 7 miliarde de euro de la băncile locale de la sfârşitul lui 2011 şi până în ianuarie 2014 în contextul procesului de dezintermediere care continuă.

image

Mai puteţi citi: 

Numărul rău-platnicilor la bănci a scăzut cu peste 50.000 în primele 11 luni, dar valoarea restanţelor a crescut cu 20%. Peste 685.000 de români înregistrau la sfârşitul lunii noiembrie 2013 restanţe mai mari de 30 de zile la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, cu 52.000 de persoane mai puţine comparativ cu începutul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Chiar dacă numărul restanţierilor a scăzut în acest interval, valoarea restanţelor a crescut cu 20%.

STUDIU Ce-i stresează pe români: scumpirile, creditele, starea economiei şi scăderea salariilor. Suntem mai puţin stresaţi decât sârbii, turcii şi croaţii. Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.

Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite