Vodafone cumpără UPC România, printr-o tranzacţie pan-europeană de 18,4 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vodafone upc

Vodafone Group va achiziţiona operaţiunile Liberty Global din România, Germania, Republica Cehă şi Ungaria, printr-o tranzacţie cu o valoare de 18,4 miliarde de euro. Printre companiile cumpărate de Vodafone se numără şi UPC România.

Tranzacţia face parte din strategia Vodafone Group de a investi semnificativ în convergenţă în ţările din Europa în care operează. Entitatea formată în urma achiziţiei va permite clienţilor Vodafone şi UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă şi TV, precum şi la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzacţia nu va include operaţiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.

În urma achiziţiei, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de reţea de nouă generaţie („next generation network”, NGN), cu 54 de milioane de gospodării care beneficiază de servicii prin cablu/fibră prin propria reţea şi o acoperire NGN totală de 110 milioane de gospodării şi companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alţi operatori, devenind unul dintre cei mai importanţi furnizori din Europa de servicii de telecomunicaţii fixe şi convergente pentru clienţii persoane fizice şi juridice.

Activităţile Vodafone şi Liberty Global în România sunt complementare. Vodafone activează în principal pe segmentul de telefonie mobilă, iar UPC România furnizează servicii de cablu în bandă largă şi de televiziune.

Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea NGN din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total).

Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România („revenue generating unit”, RGU). Compania astfel creată va avea o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale.

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a declarat: „Această achiziţie va duce la transformări semnificative şi va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicaţii, contribuind la creşterea competiţiei pe piaţa din România. Tranzacţia va aduce beneficii atât pentru clienţii celor două companii, cât şi pentru economia românească, deoarece noua companie va acţiona ca un catalizator pentru inovaţia în servicii şi va oferi un context mai amplu pentru investiţii în reţeaua fixă. Vodafone şi UPC România au în comun o abordare axată pe calitatea serviciilor şi sunt complementare prin prisma segmentelor de clienţi deservite – Vodafone are utilizatorii mobili, iar UPC România, utilizatori de broadband şi de servicii TV”.

Este de aşteptat ca tranzacţia să fie revizuită şi aprobată de Comisia Europeană. Vodafone anticipează că încheierea tranzacţiei va avea loc la jumătatea anului 2019.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite