Virgil Popescu: Se pot accesa finanțări pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis că, începând de marţi, 11 octombrie, se pot accesa finanțări pentru sprijinirea investițiilor pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, cu finanțare din Fondul pentru Modernizare.

Finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiții în infrastructura energetică, Foto: Gov.ro
Finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiții în infrastructura energetică, Foto: Gov.ro

,,Fondul pentru Modernizare. Se pot accesa finanțări pentru sprijinirea investițiilor pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice! Data deschidere apel de proiecte: 11 octombrie - ora 14.00! Data și ora de închidere depunere de proiecte: 30 iunie 2024 ora 17.00!”, a precizat oficialul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, se poate obține finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiții în infrastructura energetică, respectiv: modernizarea și realizarea de noi tronsoane în rețele de transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale, inclusiv pentru tranziția de rețele de transport și distribuție a gazelor naturale capabile să preia hidrogen verde și pentru construirea și modernizarea depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale și pentru creșterea nivelului de interconectivitate al rețelei electrice de transport.

Solicitanții eligibili sunt:

- Operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari definiți în Legea nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, art. 3, pct. 70

Bugetul alocat apelului de proiecte este de 1.103.442.829 euro prin Decizia COM nr. MF 2022 - 1 RO 0 - 017/23.05.2022 totalul aprobat pentru anul 2022 este în valoare de 100.000.000 euro.

Sprijinul public estimat din partea Fondului pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile.

Finanțarea se acordă în lei sub forma rambursăii cheltuielilor efectuate, respectiv:

- Valoare minimă 5.000.000 euro fără TVA

- Valoare maximă 50.000.000 euro fără TVA

Luni, România a primit peste 420 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice din Fondul pentru Modernizare, cea mai mare finanțare din fonduri europene accesată de Transelectrica.

,,Am semnat astăzi primele contracte de finanțare din Fondul de Modernizare, deschizând cea mai importantă linie din fonduri europene destinată dezvoltării sectorului energetic românesc. În valoare totală de peste 13 miliarde de euro, prin aceste finanțări vom transforma substanțial infrastructura energetică națională, factor decisiv în atingerea independenței energetice a României. Soluțiile de protejare a cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor sunt completate de investiții în consolidarea infrastructurii energetice și creșterea capacităților de producție. Guvernul, prin Ministerul Energiei și instituțiile responsabile, rămâne angajat în eforturile de a asigura energie accesibilă românilor și economiei naționale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite