Virgil Popescu: Mă feresc să fac o predicţie, dar cred că preţul carburanţilor va scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
virgil popescu Foto Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că se fereşte să facă o predicţie, dar s-a observat o scădere a cererii de petrol, astfel că acest lucru ar duce la o scădere a preţului la combustibili.

Virgil Popescu a declarat, marţi seară, la Digi 24, că a observat în ultimele săptămâni o constantă a preţului petrolului.

”Acolo mă feresc să fac o predicţie. Am observat în ultimele săptămâni o constantă a preţului petrolului, în jur de 100 de dolari. Şi dacă a fost o oarecare creştere, a urmat imediat o descreştere inclusiv a cotaţiilor motorinei pe care o importăm, cotaţiilor internaţionale ale ale motorinei. Deci  nu aş face o predicţie. Dar pe termen scurt nu cred că vom avea probleme cu preţul carburanţilor. De altfel, dacă ne uităm pe analize financiare se estimează o scădere a consumului de petrol, o scădere a cererii. Asta înseamnă că şi preţul e clar, nu va mai creşte şi va urma un un trend descendent.

Dar mă feresc să fac aceste aceste predicţii, pentru că totuşi suntem cu război la frontieră. Oricând se poate întâmpla. Preţul gazului a explodat şi asta numai în manipularea de piaţă de cantitate. Pentru momentul când reduci cantitatea şi anunţi că tu reduci cantitatea spunând că sunt nu ştiu ce motive tehnice, dai un semnal în piaţă că n-ar mai fi gaz”, a declarat Popescu.

Întrebat dacă scăderea consumului ar duce la o presiune pe preţul carburanţilor, Popescu a explicat că acest lucru s-ar putea întâmpla.

”Sigur că da, va fi o presiune. Repet, mă feresc să fac predicţii, pentru că dacă aş spune acuma într-o formă sau în alta, ar putea fi luată ca şi când asta se va întâmpla. Ori suntem într-o piaţă extraordinar de volatilă la carburant, la energie electrică, la gaze naturale, încât e foarte complicat să spui şi trebuie să ajustăm mecanismele din mers în aşa fel încât să existe aceste acest echilibru, un echilibru, ca românii să plătească cel mai bun preţ care poate fi în piaţă şi să fie protejaţi şi celălalt echilibru, ca bugetul să poată să îşi permită să plătească aceste diferenţe de preţ”, a adăugat Popescu.

Ministrul Energiei a adăugat că se fac importuri de motorină, inclusiv din Rusia. 

”Jumătate din cantitatea de motorină se importă. Luăm şi din Rusia, atâta timp cât ne este permis. Atât Rompetrol cât şi Petrom, cât şi SOCAR, iau de pe toate pieţele cât este permis, că nu va mai fi permis, se vor orienta”, a precizat Virgil Popescu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite