VIDEO Directorul CNADNR: Dacă schimbăm sistemul de taxare de la Feteşti trebuie să dăm înapoi 7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de taxare de la Feteşti a fost construit pe bani europeni nerambursabili, în valoare de aproape 7 milioane de euro, iar contractul nu permite statului român modificări până la finele anului, a declarat la Digi24 Narcis Neaga, directorul general al CNADNR.

După ce oficialii au anunţat vineri eliminarea totală a taxei de pod de la Feteşti până la toamnă, pentru a evita aglomeraţia pe Autostrada Soarelui (A2) în perioada verii, au apărut şi primele impedimente legate de schimbarea sistemului de taxare.

„Barierele de la Feteşti, de fapt tot sistemul a fost construit pe bani europeni nerambursabili, a costat 6-7 milioane de euro. O clauză spune că nu avem voie să umblăm la acest sistem de taxare timp de 7 ani, acest contract se finalizează în 2014. Suntem conştienţi că nu e normal ce se întâmplă la Feteşti cu timpii de aşteptare, există alte posibilităţi de a taxa pentru trecea podurilor, însă există constrângeri. Nu avem voie să mişcăm la contract, altfel vom plăti înapoi toată suma”, a explicat Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, la Digi24.

Pierderi de peste 24 de milioane de lei pe lună

Pierderi vor fi oricum după eliminarea taxei de pod. În plin sezon, peste 30.000 de maşini trec zilnic pe podul de la Feteşti, ceea ce înseamnă că statul va pierde 780.000 de lei pe zi, adică peste 24 de milioane de lei luna aceasta, potrivit Digi24.

Fără taxă de pod până la toamnă

Taxa la podul peste Dunăre de la Feteşti-Cernavodă va fi eliminată complet până la 1 septembrie, nu doar în zilele de weekend. Anunţul a fost transmis vineri de şeful Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, Alexandru Năstase, după ce în şedinţa de Guvern premierul Ponta a cerut soluţii pentru eliminarea cozilor pe Autostrada Soarelui, printre care şi închiderea staţiilor de taxare.

"Am reuşit ca întotdeauna, când o instituţie sau o companie nu e în stare să rezolve o problemă simplă, CNADNR a reuşit să facă tot o catastrofă la bariera de la Feteşti.
Oamenii cred că nu se mai duc în vacanţă de groaza că... nu ştiu cum s-au gândit orele alea, poate gândesc eu mai bine şi îi anunţaţi că de vineri până luni nu se plăteşte acolo, la Feteşti.
Ţinem oamenii pentru 13 lei, ne batem joc de ei şi faptul că CNADNR e atât de incompetentă încât nu e în stare să facă un sistem să poată oamenii să treacă mai repede, să plătească, nu e vina oamenilor
", a declarat Victor Ponta joi, în şedinţa de Guvern.

Circulaţia a fost blocată timp de aproximativ 45 de minute, vineri dimineaţă, pe Autostrada Bucureşti - Constanţa (A2), pe sensul de mers spre litoral, la staţia de taxare de la Feteşti. Circulaţia a fost reluată, însă în zonă s-a circulat cu dificultate.


Pe aceeaşi temă:

Promisiunea Guvernului pentru şoferi: taxa de pod de la Feteşti va fi eliminată complet până la 1 septembrie

Turiştii au luat cu asalt Autostrada Soarelui. Circulaţia a fost blocată timp de 45 de minute la Feteşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite