VIDEO Cât adevăr este în datele lui Ponta despre economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a susţinut că economia a crescut în trimestrul al treilea, deşi datele oficiale nu au fost de Institutul Naţional de Statistică FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta a susţinut că economia a crescut în trimestrul al treilea, deşi datele oficiale nu au fost de Institutul Naţional de Statistică FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri seară că datele Institutului Naţional de Statistică (INS), ce urmează să fie anunţate oficial vineri, vor arăta că România nu a fost în recesiune în acest an şi că economia a crescut în trimestrul al treilea. Declaraţia are la bază două variante: fie premierul a omis, cu sau fără intenţie, formularea „a estima“, fie a primit anticipat date de la INS şi s-a încălcat legea.

Datele privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea şi eventualele modificări ale evoluţiilor din trimestrele anterioare sunt publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) vineri, ora 10.00, conform unui calendar clar stabilit. 

Legea de funcţionare a instituţiei prevede că difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit constituie încălcare a sarcinilor de serviciu. Premierul Victor Ponta s-a grăbit să anunţe însă, cu două zile înainte de termenul stabilit, că INS va arăta vineri că economia a crescut în trimestrul al treilea şi că nu ar fi fost în recesiune în 2014. 

„Am în faţă comunicatul oficial al Comisiei Europene care spune că România înregistrează pe trimestrul trei o creştere de 1,6%. Dar facem în felul următor, pentru dumneavoastră că o să ţineţi filmarea. Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă două lucruri. Eu sunt gata să îmi pun tot prestigiul pe aceste două lucruri. În primul rând că în trimestrul trei avem creştere economică, peste 1%, nu ştiu cât, dar peste 1%, şi al doilea lucru foarte important faptul că, în primul trimestru din acest an, s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune tehnică“, a declarat Victor Ponta, miercuri seara, la B1TV, în cadrul dezbaterii cu Klaus Iohannis, contracandidatul său. 

Declaraţia premierului include mai multe erori, cu sau fără intenţie, omisiuni, cu sau fără intenţie, şi ridică anumite semne de întrebare. Dar o să le comentăm pe toate pe rând. 

Comisia Europeană doar a estimat

Premierul Ponta a afirmat că Executivul European „spune“, într-un comunicat oficial, că România înregistrează în trimestrul al treilea o creştere de 1,6%. În primul rând, Comisia Europeană nu „spune“, nu anunţă date privind evoluţia economică înainte de publicarea lor de către INS, ci estimează, face prognoze, are aşteptări. A estima înseamnă a evalua cu aproximaţie, a aprecia o valoare pe baza unor date incomplete. Nu ştim dacă premierul a omis în mod voit sau nu termenul „a estima“. 

În al doilea rând, în raportul de toamnă privind prognozele economice în Uniunea Europeană, Comisia Europeană estimează că România a înregistrat în trimestrul al treilea un avans economic de 1% faţă de precedentele trei luni şi că numai în trimestrul al patrulea va marca o creştere a PIB de 1,6%. 

România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB. Economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

În trimestrul trei avem creştere economică, peste 1%, nu ştiu cât, dar peste 1%. În primul trimestru din acest an, s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune tehnică. - Victor Ponta, premier

Ponta a minţit prin omisiune sau nu?

„Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă două lucruri. Eu sunt gata să îmi pun tot prestigiul pe aceste două lucruri. În primul rând că în trimestrul trei avem creştere economică, peste 1%, nu ştiu cât, dar peste 1%, şi al doilea lucru foarte important faptul că, în primul trimestru din acest an, s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune tehnică“, a mai spus Victor Ponta, miercuri seara. 

În declaraţia sa, premierul foloseşte verbele „anunţă“, „avem“, „s-a recalculat“ şi nu lasă loc de interpretări, de cale întoarsă, nu foloseşte verbele „mă aştept“, „estimez“, „cred“. Tocmai aceste afirmaţii „la sigur“ ridică semne de întrebare. De unde ştie premierul care sunt datele cu două zile înainte de publicarea lor oficială de către Institutul Naţional de Statistică? 

legea de functionare a INS

Potrivit Legii organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România, capitolul IX – Diseminarea şi utilizarea datelor statistice oficiale, articolul 32 – Diseminarea datelor statistice oficiale, „difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte“. 

A primit premierul informaţii anticipat din cadrul INS, instituţie subordonată Secretariatului General al Guvernului, sau a omis să spună că acestea sunt aşteptările Guvernului pentru a da greutate declaraţiilor sale?

Şeful INS: Datele nu au fost transmise premierului    

Tudorel Andrei, preşedintele INS, a declarat pentru „Adevărul“ că datele privind evoluţia PIB nu au fost transmise premierului şi că valorile prezentate de Ponta sunt cu mult sub cele ce urmează să fie făcute publice vineri, la ora 10.00.  

„Nu am văzut emisiunea (dezbaterea de la B1TV, de miercuri seara – n.r.), am urmărit înregistrarea, vreau să înţeleg ce a fost în spatele acestor declaraţii. Datele nu au fost transmise primului ministru. Valorile sunt cu mult sub cele ce vor fi publicate mâine (vineri – n.r.). Probabil s-a mers pe estimarea Comisiei Europene privind creşterea PIB în trimestrul al treilea. Introducând o nouă valoare în seria de date, respectiv trimestrul al treilea, se recalculează datele desezonalizate pentru trimestrele anterioare şi pot interveni modificări. Este un program econometric care se poate descărca gratuit de pe portalul Eurostat (Biroul european de statistică  - n.r.)“, a explicat Tudorel Andrei. 

Şeful INS a ţinut să sublinieze că „nu este nicio scurgere de informaţii din cadrul Institutului Naţional de Statistică“ şi că „nu acestea sunt valorile pe care le va anunţa INS mâine (vineri – n.r.)“, date care sunt sub embargo până la ora 10.00.  

Datele privind evoluţia PIB nu au fost transmise primului-ministru. Valorile prezentate de premierul Victor Ponta sunt cu mult sub cele ce vor fi publicate vineri. - Tudorel Andrei, preşedintele INS

PSD: Victor Ponta nu are niciun fel de informaţii din partea INS

PSD a emis joi un comunicat de presă în care arată că premierul Victor Ponta nu a are niciun fel de informaţii din partea Institutului Naţional de Statistică şi că, în cadrul dezbaterii de miercuri seara, a transmis estimarea proprie cu privire la creşterea economică a României din trimestrul al treilea şi absenţa recesiunii în baza prognozelor şi estimărilor publicate de către Comisia Europeană.  

„Preşedintele PSD, Victor Ponta, a transmis ieri, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, estimarea proprie cu privire la creşterea economică a României din trimestrul al III-lea şi absenţa recesiunii în Romania în baza prognozelor şi estimărilor publicate de către Comisiei Europene. De altfel, prognoza Comisiei Europene de toamnă, din data de 4 noiembrie 2014, arată o creştere economică de 1% în trimestrul III, şi de 1,6% în trimestrul IV - ceea ce ar reprezenta cele mai mari creşteri economice trimestriale din Uniunea Europeană. Victor Ponta nu are niciun fel de informaţii din partea Institutului Naţional de Statistică. Datele INS vor fi făcute publice vineri, urmând a se vedea în ce măsură acestea confirmă sau nu prognozele şi previziunile Comisiei Europene“, se arată în comunicatul PSD.

Iohannis: Doar începători comentează datele înainte să existe

Klaus Iohannis, contracandidatul lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, a spus joi, la Adevărul Live, că afirmaţia premierului privind evoluţia economiei a fost hazardată, că „au mers cam pe ghicite“. 

„Mie mi s-a părut hazardată afirmaţia domnului Ponta de aseară fiindcă INS-ul a şi confirmat astăzi că nu a dat nimănui aceste date, nici nu i-au fost cerute, nici n-are voie. Eu prefer să aştept ziua de mâine, să vedem despre ce vorbim. Cred că primul ministru, tânărul şi nu prea experimentatul prim-ministru, a vrut să apateze un pic cu nişte date primite pe nişte cartonaşe de la nişte consilieri care s-au gândit că aşa s-ar putea să fie. Poate s-o fi nimerit, dar au mers cam pe ghicite. Vedem exact mâine care este situaţia. Eu prefer să comentez datele după ce apar ele. Doar începătorii comentează datele înainte să existe“, a spus Iohannis.      

TABEL evolutii economice in T3 iulie august septembrie

  

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/evolu-ia-economiei-romane-ti" target="_blank">View the story "Evoluţia economiei româneşti " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite