Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au scăzut semnificativ. Cine câștigă de pe urma sancțiunilor

0
Publicat:

Veniturile pierdute de Rusia din exporturile de petrol, după noile sancțiuni impuse de UE ca răspuns la agresiunea militară împotriva Ucrainei, coincid cu profituri mai mari pentru unii intermediari, susțin analiștii.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au scăzut cu 40%, Foto: Shutterstock
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au scăzut cu 40%, Foto: Shutterstock

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei au redus în mod semnificativ veniturile statului din petrol şi au redirecţionat zeci de miliarde de dolari spre companiile de shipping şi de rafinare, dintre care unele au legături cu Rusia, arată o analiză Reuters, informează Agerpres.

Potrivit mai multor surse din industria de trading şi sectorul bancar, cea mai mare parte a câştigătorilor de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei sunt firme cu sediul în China, India, Grecia şi Emiratele Arabe Unite, iar câteva din aceste firme sunt deţinute, parţial, de companii ruseşti.

Cum evoluează prețurile petrolului

Conform specialiștilor, Putin a avertizat Occidentul că sancţiunile vor duce la o creştere a preţurilor la energie. Totuși, cotaţia barilului de ţiţei Brent a scăzut până la 80 de dolari, de la un nivel de 139 de dolari în luna martie 2022. Comparativ, înainte de invadarea Ucrainei, barilul de ţiţei Brent se tranzacţiona undeva între 65 şi 85 de dolari.

Marți, 7 februarie, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,70 dolari, sau cu 3,3%, până la 83,69 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 3,03 dolari, sau cu 4,1%, până la 77,14 dolari pe baril.

Pe de altă parte, după ce grupul statelor puternic industrializate a impus un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc, în luna decembrie 2022, veniturile realizate de Moscova din exporturile de petrol au scăzut cu 40% în ritm anual în luna ianuarie 2023, a dezvăluit Ministerul rus al Finanţelor.

Un preţ oficial mai mic al petrolului înseamnă că bugetul statului rus a avut de suferit în ultimele săptămâni", spune Sergey Vakulenko, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Judecând după datele vamale, o parte din beneficii au fost cucerite de companiile de rafinare din India şi China, însă principalii beneficiari trebuie să fie firmele care se ocupă cu shipping-ul petrolului, intermediarii şi companiile petroliere ruseşti", a adăugat Vakulenko.

Sancţiunile impuse Rusiei includ un embargou cu privire la achiziţionarea de energie din Rusia de către firmele din SUA şi UE, precum şi o interdicţie cu privire la livrarea de petrol rusesc oriunde în lume dacă acesta nu este vândut la un preţ mai mic de 60 de dolari per baril.

Ce măsuri a luat Rusia

În replică, Rusia a redirecţionat majoritatea exporturilor sale de petrol şi produse rafinate spre Asia, oferind reduceri de preţ semnificative cumpărătorilor din China şi India comparativ cu petrolul care vine din Orientul Mijlociu. În plus, din cauza sancţiunilor, Rusia este forţată să plătească suplimentar pentru transportul petrolului către clienţi deoarece nu dispune de suficiente tancuri petroliere pentru a-şi transporta toate exporturile. Potrivit traderilor consultaţi de Reuters, la finele lunii ianuarie, companiile petroliere ruseşti ofereau discounturi de 15 până la 20 de dolari per baril pentru cumpărătorii din India şi China.

Totodată, traderii au dezvăluit că grupurile petroliere ruseşti au plătit companiilor de shipping între 15 şi 20 de dolari per baril pentru a transporta ţiţei din Rusia spre China sau India. Ca urmare a acestor reduceri oferite clienţilor, în luna ianuarie companiile ruseşti au primit un preţ de doar 49,48 dolari pentru fiecare baril de ţiţei Urals, în scădere cu 42% în ritm anual şi echivalentul a doar 60% din preţul ţiţeiului Brent.

Conform studiului, discounturile şi costurile suplimentare vor conduce la diminuarea veniturilor companiilor petroliere ruseşti cu zeci de miliarde de dolari în 2023. Cu toate acestea, o parte din veniturile pierdute sunt capturate tot de firme ruseşti, însă amploarea exactă a câştigurilor realizate de producătorii şi statul rus este dificil de cuantificat.

O serie de experţi, precum Sergey Vakulenko, subliniază că veniturile pierdute de Rusia coincid cu profituri mai mari pentru unii intermediari. De asemenea, după mai multe decenii de profituri mici sau pierderi, anumite sectoare ale industriei globale de shipping se bucură de un boom financiar de pe urma transportului de ţiţei rusesc. Printre aceste companii se numără compania rusească de stat Sovcomflot, condusă de Sergei Frank, un aliat al lui Putin, precum şi companiile greceşti de shipping TMS Tankers Management, Stealth Maritime, Kyklades Maritime, Dynacom, Delta Tankers, NGM Energy şi New Shipping.

Unii proprietari de tancuri petroliere din Grecia şi Norvegia şi-au vândut vechile lor nave la preţuri record unor firme de shipping precum Fractal Shipping, cu proprietari din Dubai.

O factură consultată de Reuters arată că în luna ianuarie 2023 o firmă de shipping a cerut unui vânzător de petrol din Rusia o sumă de aproape 10,5 milioane de dolari pentru a transporta 700.000 de barili de ţiţei dintr-un port de la Marea Baltică până la o rafinărie din India. În urmă cu un an o călătorie similară ar fi costat vânzătorul de petrol din Rusia între 500.000 şi un milion de dolari.

În paralel, şi companiile de rafinare din India şi China profită şi ele de pe urma unor discounturi mari pentru rafinarea de ţiţei rusesc. Importurile de petrol rusesc ale Indiei au atins un maxim istoric de 1,25 milioane de barili pe zi în ultimele săptămâni, ceea ce înseamnă că India economiseşte 500 de milioane de dolari pe lună în condiţiile în care cumpără petrol rusesc la un discount de aproximativ 15 dolari per baril.

Emma Li, analist la Vortexa Analytics, estimează că în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, China a importat 1,8 milioane de barili pe zi de ţiţei rusesc. Pe baza unui discount de 10 dolari per baril, companiile chineze de rafinare au economisit 5,5 miliarde de dolari pe parcursul a zece luni.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite