Vâlcov: Nu am cum să cred într-o creştere economică sub 3% în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avansul economiei României va depăşi 3% anul viitor, iar încasările bugetare vor fi peste nivelul prognozat în proiectul bugetului de stat, intrat vineri în dezbaterea plenului Parlamentului, a declarat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, scrie Agerpres.ro.

„Nu cred în creşterea economică de 2,5% (pe care este fundamentat proiectul bugetului — n. r.) anul viitor sub nicio formă, în sensul în care nu am cum să cred într-o creştere sub 3% (...). Cred foarte mult că vom avea venituri peste cele prognozate (...) Mă bazez şi pe conformarea la plată şi pe acţiunile ANAF şi pe o creştere economică mult mai mare decât cea prognozată“, a afirmat Vâlcov, la Palatul Parlamentului, potrivit sursei citate.

Nivelul veniturilor bugetare pentru anul 2015 a fost subiectul de foc în cadrul negocierilor cu misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE). Premierul Victor Ponta a anunţat după finalizarea discuţiilor cu experţii organismelor internaţionale că bugetul este construit pe venituri de 225 de miliarde de lei şi cheltuieli de 238 de miliarde, rezultând un deficit de 13 miliarde de lei. Bugetul, însă, este constituit deja pe sume mai mari, respectiv venituril de 226,36 miliarde de lei (31,9% din PIB) şi cheltuieli de 239,36 miliarde lei (33,7% din PIB).

Pe de altă parte, Consiliul Fiscal a anunţat astăzi, în opinie privind bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale pentru 2015 şi strategia fiscal - bugetară 2015-2017, că veniturile fiscale anticipate pentru anul viitor sunt supraevaluate cu 2,35 miliarde lei (0,33% din PIB).

Dincolo, Vâlcov se bazează pe venituri mult mai mari decât cele din buget, pentru a reduce cota TVA, fie o scădere pe ansamblu a cotei de 24%, fie o reducere de la 24% la 9% pentru anumite categorii de alimente, precum carne şi legume-fructe.

„Dacă vom avea patru miliarde de lei în plus în primul semestru (venituri bugetare colectate suplimentar faţă de nivelul prognozat — n.r.), opţiunea mea este de a opera o reducere pe ansamblu a cotei de TVA, dar decizia se va lua în Guvern. Decizia primului ministru este prioritară, eu va trebui să-l conving“, a declarat, ministrul Darius Vâlcov, citat de Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite