UPDATE Guvernul propune majorarea salariului minim din luna mai, sindicatele se opun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" insista pentru majorarea salarioului minim FOTO Eduard Enea
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" insista pentru majorarea salarioului minim FOTO Eduard Enea

Reprezentanţii Guvernului au propus, în discuţiile de luni seară din Consiliul Naţional Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai, motivând că este necesar un studiu de impact, însă sindicatele se opun, a declarat liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, citat de Mediafax.

Liderul sindical a precizat că propunerea reprezentanţilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016 nu poate fi acceptată de sindicate, care cer ca această majorare să se aplice din 1 ianuarie.

Bogdan Hossu a mai spus că reprezentanţii Guvernului şi-au motivat propunerea de majorare a salariului minim începând cu 1 mai prin faptul că este necesară realizarea unui studiu de impact.


Consiliul Naţional Tripartit, la care participă reprezentanţi ai Guvernului şi liderii confederaţiilor sindicale şi patronale, s-a întrunit pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condiţiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat pentru Mediafax că întâlnirea, care a început la ora 17.00, are loc la Ministerul Muncii.
Ultima şedinţă de Guvern din acest an, la care este aşteptată o decizie în privinţa salariului minim pe economie, este programată miercuri.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, declara, săptămâna trecută, că Guvernul va lua o decizie privind salariul minim până în 31 decembrie, însă o eventuală majorare trebuie analizată atent pentru a nu face mai mult rău decât bine.
Ministrul Muncii a explicat că în discuţiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.

"Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie şi a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de faţă analizează variantele. (...) Decizia aparţine Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie", a afirmat ministrul.

Ana Costea a mai spus că după această analiză comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliului Economic şi Social, după care se va convoca Consiliul Naţional Tripartit, precizând că Guvernul analizează această decizie şi din punct de vedere fiscal, financiar.
Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, în 11 decembrie erau 1.402.329 de angaţi cu salariu minim de 1.050 de lei şi 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Premierul Dacian Cioloş declara, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens. Decizia a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o "solicitare fermă" a formaţiunii sale.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite