1,4 milioane de persoane câştigă salariul minim pe economie. Ministerul Muncii ia în considerare propunerile de majorare a salariului la 1.200 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Peste 1,4 milioane de români câştigă salariul minim pe economie, potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii. După ce sindicatele au cerut mărirea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, minsitrul Municii, Ana Costea, a spus că ministerul "a luat act de aceste propuneri" şi că pe 31 decemrie va fi comunicată o decizie în privinţa aceasta.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a explicat că în discuţiile de vineri cu partenerii sociali iniţiativa majorării salariului minim la 1.200 de lei a aparţinut sindicatelor.

"Noi realizăm consultarea, nu negocierea. Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie şi a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de faţă analizează variantele. (...) Decizia aparţine Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie", a declarat Ana Costea în cadrul unei conferinţe de presă, unde a prezentat obiectivele pentru 2016 ale Ministerului Muncii. 

Venind în completare, inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a precizat că în 11 decembrie erau 1.402.329 de angajaţi cu salariu minim de 1.050 de lei şi 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Ministrul Muncii a mai anunţat că noiembrie 2016 este deadline-ul pentru legea salarizării unitare pentru bugetari.

"În privinţa legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, realităţile şi disparităţile salariale care există în momentul de faţă în România, voi face din acest proiect legislativ unul din obiectivele prioritare ale acestui minister. Termenul pe care ni l-am asumat pentru finalizarea acestui proiect este noiembrie 2016. Legat tot de aceste măsuri şi reforme, avem în vedere şi adoptarea proiectului de lege privind statutul inspectorului de muncă şi pentru că şi el prevede anumite drepturi materiale, termenul de realizare este tot noiembrie 2016", a declarat ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte legea pensiilor, ministrul Costea spune ar trebui discutată având în vedere că prin majorările acordate unor categorii speciale în 2015, ne întoarcem la ceea ce era în anul 2010, când a fost modificată legea.

Ministrul Muncii a mai spus că Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC) ar putea fi transferată din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a Ministerului Muncii, discuţiile pe această temă urmând să fie demarate la începutul anului viitor

Ce planuri are Ministerul Muncii pentru anul viitor

Obiectivele pe 2016 ale Ministerului muncii se împart pe mai multe sectoare, de la şomaj, la persoane defavorizate, până la tineret şi copii.

Printre măsurile pe care le va adopta ministerul în 2016, de notat este implementarea unui program naţional de ucenicie sau stagii pentru absolvenţii de învăţământ superior în toate cele 10 sectoare economice ce constituie priorităţile Strategiei Naţionale pentru Competitivitate. Lucrul acesta se va realiza împreună cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. 

De asemenea, ministrul Muncii a mai anunţat parteneriate între ANOFM şi actorii sociali pentru creşterea ocupării în rândurilor grupurilor afectate de şomaj structural, adică şomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 de ani), persoane cu dizabilităţi şi persoane cu nivel redus de educaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite