UPDATE Guvernul a adoptat OUG care să menţină salariul net pentru angajaţii scutiţi de impozit şi pentru cei care lucrează part-time

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima şedinţă de guvern - cabinet Viorica Dăncilă / Viorica Dăncilă / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 31 ian 2018

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă pentru a menţine salariile nete ale angajaţilor scutiţi de impozit şi ale celor care lucrează în regim part time.

UPDATE 18.05 Guvernul a adoptat OUG privind măsurile pentru protejarea acestor angajaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. 

În legătură cu faptul că în nota de fundamentare se spune că nu se poate estima impactul bugetar şi, atunci, de unde vor veni banii, Nelu Barbu a declarat: ”Având în vedere că e o OUG care a fost pregătită într-un termen scurt pentru a rezolva o situaţie, este absolut normal să mai aşteptăm puţin până vin toate clarificările necesare. Ministrul de Finanţe a promis că vine cu aceste clarificări”.

Totodată, el a declarat că în OUG privind Codul fiscal adoptată joi au fost însuşite observaţii ale Ministerului Justiţiei, care suţine că ordonanţa ar putea fi neconstituţională.

”Ordonanţa a primit toate avizele, din punctul de vedere al Guvernului nu e discriminatorie, dimpotrivă, repară unele situaţii care ar fi putut fi considerate discriminatorii. Au fost câteva observaţii ale Ministerului Justiţiei, dar propunerea venită astăzi în Guvern, care a fost adoptată, este cea care cuprinde şi observaţiile însuşite, deci Ministerul Finanţelor şi-a însuşit observaţiile MJ”, a susţinut Barbu.


Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în debutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta astăzi o serie de măsuri care să menţină salariul net cel puţin la nivelul din decembrie 2017 pentru mai multe tipuri de angajaţi, respectiv cei scutiţi de impozit şi cei care lucrează part-time, atât bugetari, cât şi din mediul privat.

 „Acolo unde au fost identificate probleme am cerut măsuri de echilibrare astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut. Astăzi vom adopta o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat. Avem 4 categorii: angajaţii din IT, angajaţii pe cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezonieri şi salariaţii cu dizabilităţi

Pentru aceste categorii statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate, printr-un mecanism simplificat.

De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse prorpii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care tototată nu şi-au diminuat nivelul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

O altă prevedere a OUG asigură cel puţin menţinerea venitului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part time, a mai spus premierul.

„Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, personalului angajat în baza unui contract de muncă part time i se va reţine CAS şi CASS doar la salariul realizat, chiar dac acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului, de către instituţuia angajatoare sau de către angajatorul privat”, a declarat Dăncilă.

De asemenea, potrivit ei, o altă măsură este cea care vizează şomerii şi celalalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurare sociale de sănătate pentru care baza de calcul a contributiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând 35% din salariul mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite