UNSAR: Despăgubirile plătite pe RCA de asigurători ca urmare a accidentelor rutiere au crescut cu 26% în T1 din 2021

0
0
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Despăgubirile plătite de companiile de asigurare în baza poliţelor RCA au urcat cu peste 26% în primul trimestru din 2021, a anunţat joi UNSAR, citând date publicate de ASF. Astfel, valoarea totală a despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA a depăşit 1 miliard de lei în T1 2021.

De altfel, şi dauna medie plătită de asigurători în baza poliţelor RCA în ultimii 5 ani se află în continuă creştere: în comparaţie cu anul 2016, dauna medie RCA a fost cu 27,5% mai mare, evoluând de la 7.061 lei la 9.005 lei în 2020, în timp ce prima medie RCA achitată de şoferi s-a redus cu aproape 23% în aceeaşi perioadă.

Cel mai important însă – din păcate, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, ţara noastră se situează pe primul loc în privinţa numărului de victime din accidentele rutiere în ultimii doi ani, cu 96 victime la un milion de locuitori în anul 2019, respectiv 85 victime la un milion de locuitori, faţă de media UE de 42 victime la un milion în anul 2020. Aceste cifre se reflectă şi în percepţia românilor în ceea ce priveşte riscurile, în condiţiile în care 49% dintre şoferi consideră că riscul de a fi implicaţi într-un accident auto este mare şi foarte mare, cu 6 p.p. mai mult faţă de 2019, potrivit celui mai recent Barometru UNSAR – IRES din 2020. 

Faţă de aceste cifre recent publicate de Comisia Europeană, considerăm foarte importantă creşterea interesului şi a implicării în dezvoltarea de programe de îmbunătăţire a siguranţei rutiere în România a cât mai multor actori. De altfel, UNSAR realizează anual propriul demers de siguranţă rutieră: Campania #ATENTinTRAFIC. Mesajul acesteia este susţinut de o serie de parteneri instituţionali reuniţi într-o platformă comună de educaţie şi prevenţie rutieră iniţiată de industria de asigurări.

O altă soluţie care ar putea produce schimbări pozitive pentru milioane de şoferi o reprezintă introducerea unui preţ de referinţă orientativ pentru evaluarea despăgubirii atât în ceea ce priveşte partea de reparaţii, cât şi de rent-a-car, măsură inclusă în proiectul de Ordonanţă de urgenţă de modificare şi completare a Legii nr. 132/2017 privind RCA. Reiterăm faptul că industria de asigurări susţine introducerea unui PREŢ DE REFERINŢĂ pentru reparaţiile auto, cu titlu informativ. Acest instrument NU ESTE O CO-PLATĂ şi nu ar impune o plafonare pentru tarifele aferente reparaţiilor auto, aşa cum incorect afirmă o organizaţie patronală care reprezintă interesele unei părţi a patronilor de firme de transport rutier, fără competenţe în domeniul serviciilor financiare.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite