Uniunea Europeană concurează cu inițiativa chineză „O centură, un drum"

0
Publicat:

Uniunea Europeană va fi organiza săptămâna viitoare un eveniment privind infrastructura globală, destinat să concureze cu iniţiativa chineză "O centură, un drum", informează Bloomberg.

Steagurile Uniunii Europene
Uniunea Europeană va fi organiza săptămâna viitoare un eveniment privind infrastructura globală

Printre şefii de stat şi de guvern care vor participa la forumul european Global Gateway Forum, care va fi organizat în perioada 25-26 octombrie la Bruxelles, se numără cei din Bangladesh, Senegal, Namibia şi Republica Moldova, a declarat un înalt oficial european sub protecţia anonimatului. Participarea liderilor din Egipt şi Republica Democratică Congo nu a fost încă confirmată.

Summitul de la Bruxelles vine la o săptămână după ce China a reunit reprezentanţi din peste 130 de ţări pentru a sărbători cea de a 10-a aniversare a planului său global de investiţii, iniţiativa "O centură, un drum". Potrivit estimărilor think tank-ului Green Finance & Development Center, planul chinez a atras 1.000 de miliarde de dolari în primul deceniu, ceea ce înseamnă că UE va avea dificultăţi în a concura cu iniţiativa chineză.

Comisia Europeană, executivul UE, mizează pe un summit mai mic şi mai aplicat decât cel din Beijing, a dezvăluit oficialul european citat de Bloomberg, cu aproximativ 20 de anunţuri care ar urma să marcheze debutul Global Gateway.

Potrivit unor informaţii publicate chiar pe pagina de Internet a Comisiei, Global Gateway Forum este un plan UE în valoare de 300 de miliarde de euro "pentru a impulsiona legături inteligente, curate şi sigure în sectoarele digital, energie şi transporturi".

Forumul de la Bruxelles va aduce laolaltă instituţii europene şi state membre cu ţări partenere şi companii europene dispuse să investească în proiecte. Sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi de la conducerea unor mari firme europene, inclusiv Orange, Allianz, Alstom, Danone, Enel, Siemens şi Telefonica.

Forumul va găzdui paneluri de discuţii pe energie verde, educaţie şi cercetare, materiale rare, coridoare de transport, producţia de echipamente medicale şi infrastructura digitală.

Uniunea Europeană ar urma să semneze două memorandumuri de înţelegere cu Republica Democratică Congo şi Zambia, care să îi faciliteze accesul la metale rare, în contextul în care blocul comunitar vrea să îşi diversifice sursele de aprovizionare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite