Putin, sfidător cu Xi sau amenințător cu restul lumii? Liderul de la Kremlin și-a lăsat filmată servieta nucleară | VIDEO

0
Publicat:

Vladimir Putin și-a lăsat servieta nucleară la vedere după o întânire avută miercuri la Beijing cu Xi Jinping. Liderul chinez nu a condamnat agresiunea militară rusă în Ucraina, dar a declarat în mod clar că se opune folosirii armelor nucleare.

Imagini rare - după cum scrie Reuters - vin de la Beijing, unde Putin a permis să fie văzut însoțit de doi ofițeri din Marină purtând valiza nucleară aflată la dispoziția sa.

Aceste imagini neobișnuite au fost surprinse după o întrevedere avută de liderul de la Kremlin cu gazda sa, Xi Jinping.

Cunoscută sub numele „Ceghet”, servieta nucleară trebuie să fie în permanență cu președintele Rusiei, dar este rareori filmată, notează Reuters.

De altfel, ultimele imagini cu această servietă misterioasă datează din 2019, fiind difuzate de canalul de televiziune Zvezda, care aparține Ministerului rus al Apărării.

„Există anumite valize fără care nicio călătorie a lui Putin nu este completă”, a comentat RIA Novosti, una din agențiile de propagandă ale Kremlinului, într-o postare pe Telegram sub imaginile respective.

Într-o altă înregistrare video, Putin poate fi văzut schițând un rictus în timp ce coboară scările după o întâlnire.

Motivul pentru care Putin și-a lăsat servieta nucleară la vedere chiar după o întrevedere cu Xi rămâne încă de deslușit. Cert este că liderul chinez l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. Evident, Kremlinul a negat această informație dezvăluită de „Financial Times”. Însă Putin recurge mereu la retorica nucleară atunci când se simte în mare dificultate.

În esenţă, servieta „Ceghet” reprezintă un instrument de comunicare securizat care face legătura între liderul de la Kremlin şi conducerea militară a Rusiei, iar cu forţele de rachete prin intermediul reţelei electronice de comandă şi control extrem de secretă „Kazbek”, precizează Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, are şi el o servietă nucleară, iar o a treia servietă ar fi purtată de Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.

Imaginile difuzate de canalul Zvezda în 2019 arată una dintre serviete cu o serie de butoane. Într-o secţiune numită „Command” există două butoane: unul alb „Launch” („Lansare”) şi altul roşu „Cancel” („Anulare”). Servieta este activată de o cartelă specială, susține Zvezda.

Preşedintele Statelor Unite are şi el un astfel de dispozitiv, numit „Fotbal nuclear”. Valiza conţine codurile pe care preşedintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare a rachetelor nucleare în cazul în care nu s-ar afla la Casa Albă, scrie Reuters.

Războiul din Ucraina a crescut tensiunile între Moscova şi Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Miercuri, Duma de Stat din Rusia a adoptat definitiv legea de revocare a ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare.

Vladimir Putin, vizat din martie de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru deportări ilegale de copii ucraineni, efectuează la Beijing a doua sa călătorie cunoscută în străinătate de la emiterea deciziei CPI pe numele său.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite