Ungaria vrea să elimine plafonarea preţurilor la alimente. „A fost utilă, dar a cauzat perturbări”

0
Publicat:

Ungaria vrea să elimine treptat plafonarea preţurilor produselor alimentare de bază, în urma încetinirii inflaţiei, a anunţat vineri premierul Viktor Orban, transmite MTI.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, Foto: Guvernul României
Premierul Ungariei, Viktor Orban, Foto: Guvernul României

Potrivit sursei citate, oficialul nu a precizat, însă, momentul exact al implementării noilor măsuri.

Orban se confruntă cu cele mai mari dificultăţi de când a venit la putere, în 2010, deoarece economia încetineşte semnificativ, ratele dobânzililor sunt la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană iar rata anuală a inflaţiei depăşeşte 25%.

Plafonarea preţurilor introdusă de Guvernul ungar a fost „utilă" în lupta contra inflaţiei, dar a cauzat perturbări pe piaţă, iar Executivul lucrează la planuri de eliminare a măsurii, a explicat Orban, informează Agerpres.

În privinţa produselor alimentare, în urma incetinirii inflaţiei vom retrage actualele plafonări ale preţurilor şi, în mod similar, plafonarea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare", a declarat premierul la postul naţional de radio.

Acesta a adăugat: „Dacă inflaţia scade sub un anumit nivel, va trebui să luăm decizii de renunţare la mecanismele de apărare pe care le-am introdus din cauza inflaţiei ridicate".

Plafonarea preţurilor la carburanţi, eliminată în decembrie

În decembrie, Guvernul de la Budapesta a eliminat brusc plafonarea preţurilor la carburanţi, în condiţiile în care mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente.

Conform datelor MTI, companiile străine şi-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autorităţile au plafonat preţurile la benzină şi motorină la 480 forinţi (1,22 dolari) pe litru.

Pentru prima dată de la mijlocul lui 2021, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a încetinit uşor, la 25,4%, în februarie, iar Banca Naţională a Ungariei a menţinut nemodificată rata dobânzii, în linie cu estimările, şi a anunţat că va înăspri şi mai mult condiţiile de lichiditate, sfidând presiunile Guvernului de a reduce costurile de împrumut, în contextul încetinirii creşterii economiei.

Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflaţiei în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a cerut Guvernului premierului Viktor Orban să contribuie la eforturile de reducere a inflaţiei, spunând că ţara se confruntă cu riscuri, de la creşterea costurilor serviciului datoriei la o convergenţă mai lentă. El a cerut la începutul anului eliminarea tuturor plafoanelor de preţ deoarece ar fi adăugat inflaţiei încă 3% - 4%, iar bugetul pe 2023 este afectat din cauza presiunilor inflaţioniste.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite