Ungaria va continua să primească gaz din Rusia, în ciuda sancțiunilor

0
Publicat:

Ungaria va continua să primească gaze din Rusia, în ciuda sancţiunilor internaţionale, a transmis ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, relatează Reuters.

Peter Szijjarto a purtat discuţii cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak, Foto: Arhivă Adevărul
Peter Szijjarto a purtat discuţii cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak, Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul de externe al Ungariei a purtat discuții telefonice cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak despre transporturile de gaze și petrol, precum și despre cooperarea nucleară, a declarat marți seara ministrul ungar. Astfel, într-o declarație, Peter Szijjarto a spus că Novak l-a asigurat că, în ciuda sancțiunilor internaționale, partidul rus va putea face lucrări de întreținere la conducta Turkstream.

Astfel, aprovizionarea cu gaze a Ungariei va continua fără întreruperi”, mai arată declarația.

Conform unui acord pe 15 ani, semnat în 2021, înainte de începerea războiului în Ucraina, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria și Serbia, pe conducta Turkstream.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreținere în perioada 5-12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, subliniază Reuters.

Potrivit sursei citate, Szijjarto a reiterat în declarația sa că Ungaria va bloca orice sancțiuni ale Uniunii Europene care ar afecta energia nucleară.

Ungaria, care își cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenționează să-și extindă centrala nucleară din Paks, Rosatom din Rusia construind două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, în plus față de cele patru reactoare care funcționează în prezent.

Szijjarto a mai spus că l-a informat pe Novak că Ungaria este în discuții pentru a crește rolul companiei franceze Framatome în extinderea uzinei din Paks, deoarece guvernul german blochează livrarea echipamentelor de control pentru noile reactoare de la Paks.

Siemens Energy din Gremania are un contract pentru livrarea echipamentelor de control împreună cu Framatome.

Ungaria a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, deși a votat toate pachetele, și și-a folosit dreptul de veto pentru a elimina anumite prevederi. Embargoul UE asupra petrolului rusesc, de exemplu, se referă la petrolul pe mare și nu se aplică livrărilor prin conducte de care depinde Budapesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite