S-a întors roata: Maghiarii se duc la vecini să facă un plin mai ieftin

0
Publicat:

Prețurile carburanților au explodat în Ungaria după ce statul a ridicat plafoanele impuse comercianților, care deja aduseseră penurie de benzină și motorină, scrie presa ungară.

Benzinăria Mol din Ungaria
Prețurile carburanților au explodat în Ungaria după ce statul a ridicat plafoanele

Maghiarii caută disperați carburanți mai ieftini. Iau cu asalt benzinăriile croate, în timp ce polonezii se simt înşelaţi de cel mai mare benzinar care nu a majorat preţurile, scriu Index.hu și Daily News Hungary, citate de Mediafax.

În Ungaria, după ce guvernul a retras plafoanele de preţ, benzina şi motorina s-au scumpit atât de mult, încât ungurii se duc acum să-şi facă plinul la maşini în ţarile vecine.

Croaţia, de acum ţară membră a zonei euro, este un exemplu, scrie ZF, potrivit Mediafax. În Polonia, faptul că uriaşul PKN Orlen, compania de petrol şi gaze de stat care are cele mai multe benzinării, nu a majorat preţurile carburanţilor după ce guvernul a reintrodus TVA normal, de 23%, faţă de 8% cât a fost până la 1 ianuarie, a stârnit un scandal.

Polonezii se simt înşelaţi, pentru că au dedus că până acum au plătit preţuri umflate artificial. Diferiţi analişti şi politicieni vorbesc de monopol şi chiar de practici de tip cartel la nivel internaţional. În plus, scriu ziarele, preţurile carburanţilor vor continua să crească.

Ungurii se întorc din Croația cu canistre pline cu benzină sau motorină

Maghiarii au acum cei mai scumpi carburanţi din regiune şi de aceea cei care locuiesc aproape de graniţe fug la vecini să-şi umple rezervoarele maşinilor. Se întorc acasă şi cu canistre şi alte recipiente pline cu benzină sau motorină, scrie Daily News Hungary, preluând postul public de televiziune din Croaţia.

Situaţia aminteşte de cea în care românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cumpere benzină la benzinăriile ungare pentru a profita de preţurile plafonate de acolo. Răspunsul guvernului maghiar a fost să interzică cetăţenilor străini să cumpere carburanţi la preţuri mici. Plafoanele au fost ridicate la începutul lunii trecute deoarece acestea descurajau importurile, ducând la penurii de benzină şi motorină.

Maghiarii au cei mai scumpi carburanți din regiune

Index.hu trecut în revistă preţurile la benzinăriile vecinilor – din România, Austria, Croaţia, Serbia, slovacia, Slovenia şi Ucraina – şi a constatat că maghiarii plătesc cel mai mult din regiune.

Index.hu a trecut în revistă preţurile la benzinăriile vecinilor – din România, Austria, Croaţia, Serbia, slovacia, Slovenia şi Ucraina – şi a constatat că ungurii plătesc cel mai mult din regiune. Cel mai puţin plătesc ucrainenii. În Ucraina, un litru de benzină Euro 95 costă echivalentul a 1,34 euro. În Ungaria, acelaşi produs costă aproape 1,6 euro. Un şofer maghiar a povestit pentru televiziunea croată că de când face plinul în Croaţia a economisit 50 de euro.

Dar ungurii se duc la vecini nu doar pentru a achiziţiona carburanţi, ci şi pentru a-şi face cumpărăturile în supermarketuri. Ei cumpără mai ales legume, carne şi bunuri de uz zilnic cum ar fi hârtia igienică şi deodorizant de toaletă. Toate acestea sunt mult mai ieftine în Croaţia decât în Ungaria.

Ungurii preferă Croaţia şi deoarece această ţară a intrat de curând în spaţiul de liberă trecere Schengen. Jurnaliştii croaţi au trecut şi graniţa în Ungaria şi au constatat că singurele lucruri care se merită cumpărate de acolo sunt berea, câteva băuturi răcoritoare, mezeluri şi îmbrăcăminte. 

Cum a ținut Varșovia prețurile în frâu

În Polonia, guvernul nu este adeptul plafonării preţurilor şi a ales să protejeze consumatorii de inflaţie mai ales prin reduceri de taxe.

Anul trecut, TVA la carburanţi a fost diminuată de la 23% la 8% ca parte a ceea ce Varşovia numeşte scut antiinflaţie. Pe 1 ianuarie 2023, TVA a fost readusă la 23% şi cu toate acestea preţurile carburanţilor nu au crescut în condiţiile în care PKN Orlen, producător şi retailer, a micşorat preţurile wholesale cu 12%, scrie Radio Rzeszow.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite