Ungaria a cerut Ucrainei să excludă banca OTP de pe lista sponsorilor de război

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus că ar fi dificil pentru țara sa să ajute Kievul în timp ce banca se află pe lista neagră.

Peter Szijjarto. Foto: EPA-EFE
Peter Szijjarto. Foto: EPA-EFE

Ungaria cere Ucrainei să elimine banca maghiară OTP de pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului”, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, participând la o întâlnire cu omologii săi din țările UE, la Stockholm.

Acest lucru este inacceptabil”, a spus șeful Ministerului de Externe despre decizia autorităților ucrainene, amintind că OTP este cea mai mare bancă din Ungaria, iar activitățile sale respectă în totalitate legile naționale și internaționale. „Acesta este un scandal și cerem ca ucrainenii să elimine OTP de pe ‘lista sponsorilor internaționali ai războiului’”, a spus Szijjarto într-un mesaj video difuzat pe Facebook.

Ministrul a avertizat că Ungaria, care se află ea însăși într-o situație economică dificilă din cauza sancțiunilor UE împotriva Rusiei, va fi dificil să ajute Ucraina în timp ce banca OTP se află pe lista sa neagră. Potrivit lui Szijjarto, acest lucru se va aplica și pentru poziția Ungariei cu privire la deciziile UE în favoarea Ucrainei.

Astăzi am precizat că este foarte dificil pentru noi să intrăm în negocieri privind cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni [împotriva Rusiei] în general, ne este foarte greu să negociem măsuri economice restrictive care necesită sacrificii suplimentare în timp ce banca OTP este pe această listă ucraineană specială", - a spus ministrul de externe.

Pe 4 mai, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAPC) a Ucrainei a inclus grupul bancar maghiar OTP pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului” datorită faptului că acesta continuă să lucreze în Rusia. Ediția ucraineană „Strana” a notat pe canalul său de Telegram că anterior Banca Națională a Ucrainei a apelat la grupul OTP cu cererea de a părăsi piața rusă. CEO-ul OTP, Sandor Czanyi, a declarat în aprilie că banca, care are o filială în Rusia, se afla „sub o presiune uriașă” din partea Ucrainei din această cauză.

Anterior, ANPC a inclus și alte mari companii străine în lista „sponsorilor internaționali ai războiului”, care continuă să lucreze și în Rusia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite