De ziua ei, Europa își încordează mușchii în sprijinul Ucrainei, cu propunerea unui al 11-lea pachet de sancțiuni

0
0
Publicat:

Un pachet de sancțiuni interesant și care va începe să fie negociat, începând de mâine, evident pe baza mandatelor date de Statele membre, între reprezentanții Comisiei Europene și ambasadorii șefi de reprezentanțe naționale. Discuțiile se anunță extrem de complicate și, ca atare, procesul de negocieri va fi laborios ceea ce face „puțin probabilă” adoptarea unei decizii în cadrul următoarei reuniuni importante, adică cea a miniștrilor de externe din 22-23 mai. Urmând ca textul final al propunerii negociate să fie decis în cadrul Summit-ului de pe 30 iunie cu participarea șefilor de state și guverne.

Picture1 png

Interesant și important de văzut, dacă printr-un miracol asta ar fi posibil, să vedem care este mandatul de negociere care, legal, ar trebui să fie semnat de generalul doctor în științe prim ministrul Nicolae Ciucă și contrasemnat de Președintele Iohannis în calitatea sa constituțională de coordonator al politicii externe și de securitate a României, asta după ce, iarăși într- lume ideală, ar fi fost prezentat și discutat în Parlamentul României sau măcar în Comisiile sale reunite de politică externă. Important, zic, pentru că asta ar însemna buna guvernare transparență și cu caracter de previzibilitate, dar și, chiar dacă nimănui pare să nu-i pese de prostiile astea, tot trebuie văzut cum ne mișcăm în contextul viitoarelor decizii din acest pachet de sancțiuni care vine ce niște noutăți care implică direct și mișcări care pot și deja sunt considerate ca atitudine ostilă față de alte state în afara țintei principale, adică Federația Rusă.

Propunerea Comisiei Europene vizează în mod direct adoptarea de sancțiuni împotriva a 541 de societăți comerciale dintre care 52 rusești cărora, pentru prima oară, li se adaugă opt companii chinezești din zona continentală sau din Hong Kong acuzate de a exporta mărfuri cu caracter „sensibil” către Rusia. Acestora li se mai adaugă o companie comercială iraniană, două din Emiratele arabe Unite, alte două din Uzbekistan, una din Armeni și alta din Siria. Împotriva lor se pot adopta măsuri specifice care să ducă la restrângerea posibilităților lor de export, firește către spațiul european.

Obiectivul este de a evita ca bunurile care sunt interzise la export către Rusia să nu poată găsi totuși o cale de a ajunge acolo pentru a aproviziona complexul militaro-industrial rus” a spus Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, fiind deci vorba despre o acțiune mai largă și mai amplă decât cele anterioare care vizează ceea ce până acum ar fi însemnat acțiunile de evitare a sancțiunilor dar și disuadare a țărilor terțe de a ajuta direct sau indirect Rusia prin circuitul deja stabilit pentru exportul unor bunuri cu valoare strategică, mai ales semi-conductori și circuite integrate. Propunerea, cel puțin în forma de acum, vizează și exportul către Rusia de frigidere, imprimante, calculatoare, totul înșirat pe o listă considerabil de lungă (155 de pagini). Pe listă se află companii mari precum 3HC Semiconductors sau King-Pai Techology  cu sediul în Cina continentală , SinnElectronics, Sima Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry și Alpha Trade Investments din Hong Kong.

Era nevoie de așa ceva, argumentează surse europene, deoarece se constată de luni de zile o creștere a exportului de produse sau de componente electronice destinate Turciei, Kazahstanului, Chinei și Emiratelor, redirecționate apoi, oficial, către Federația Rusă.  

Propunerea Comisiei a stârnit deja o reacție dură a Chinei care, prin intermediul unei declarații făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a afirmat că „încrederea reciprocă și cooperarea între UE și China”  riscă să fie grav compromise, iar „divizarea și confruntarea la nivel mondial nu fac decât să crească...Este un lucru foarte primejdios. Solicităm imediat UE să nu se angajeze pe acest drum greșit. În caz contrar, China va lua măsuri ferme pentru a-i proteja interesele legitime și legale”.

Totuși, ceva lipsește și este deosebit de important să vedem ce anume.

În primul rând, nu este indicată niciun fel de măsură în ce privește de importul de diamante din Rusia, dosar într-atât de dificil și cu atât de multe implicații încă s-a luat decizia să fie delegat pentru un vot la nivelul G&, subiectul urmând să fie evocat la reuniunea organizației din 19-23 mai de la Hiroșima. În al doilea rând, este exclusă complet orice discuție – cu atât mai puțin evocarea de sancțiuni – împotriva filialei rusești de export pentru centralele nucleare din Europa, ceea ce înseamnă că a fost auzit protestul dur al multora dintre Statele Membre care dețin centrale nucleare construite cu tehnologie rusească și care nu pot funcționa fără combustibilul special și unic fabricat special în Rusia.

Este în neclar cum vor reacționa Statele Membre în noul context, mai ales dacă ‚măsurile ferme” de răspuns anunțate de China ar putea chiar să fie aplicate, unele surse vorbind deja despre îngrijorările serioase ale marilor companii europene care, asemeni celor franceze și numai, s-au reorientat către China, sperând să profite de reluarea creșterii economice a acestei țări și de condițiile foarte avantajoase oferite. În fundal, dacă vor fi aplicate sancțiunile europene și către celelalte țări de pe listă, ce efect vor produce oare la nivelul comerțului internațional, deoarece par să fie un semnal pentru ceea ce ar putea conține viitorul pachet de sancțiuni, etapa 12? Deocamdată, pentru a înțelege ce îngrijorări există dar și pentru a aprecia determinarea Comisiei Europene, aveți aici https://www.consilium.europa.eu/en/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/sanctions-against-russia-explained/ prezentarea oficială a procesului de decizie și a conținutului pachetelor succesive de sancțiuni cu rezultatul lor impresionant asupra economiei Federației Ruse.

Mânie încep negocierile. Să vedem dacă ai noștri vor avea un punct de vedere sau dacă, așa cum cere tradiția, vom spune că este bine ce au decis ceilalți și mergem mai departe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite