Un nou scandal stă să izbucnească pe piaţa RCA. Negriţoiu anunţă că tarifele maximale stabilite cu transportatorii vor fi recalculate, iar primele vor creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou scandal stă să apară în domeniul asigurărilor auto obligatorii, după ce Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că tarifele maximale stabilite împreună cu transportatorii vor fi recalculate, iar acestea vor creşte.

Negriţoiu spune că majorarea vine, în principal, din majorarea cheltuielilor administrative ale asigurătorilor. Astfel, în data de 15 septembrie, cu ocazia primei încercări de a stabili un tarif maximal, a fost luat în calcul un nivel al cheltuielilor administrative de doar 25%, întrucât Legea RCA tocmai trecuse de Senat, iar aceasta plafona cheltuielile la acest nivel. Ulterior, însă, pe 19 septembrie, a apărut Ordonanţa de Urgenţă privind RCA, dată de Guvern, care nu a inclus nicio limitare. 

„Nu este o primă negociată“

„Nu este o primă negociată. Am supus spre consultare condiţiile şi formula de calcul. Ne-am consultat cu toată lumea. Odată stabilită formula, treci la baza de date. Aplici formula pe baza de date şi nimeni nu poate să intervină. Este o primă tehnică şi independentă, nu este o primă negociată. Tarifele trebuie să corespundă legii şi să acopere toate costurile. Toată lumea a fost de acord să acopere toate costurile, inclusiv transportatorii. Chiar ei au fost cei care au spus că trebuie şi o marjă de profit, pentru că noi pusesem o marjă 0. Toată lumea a fost de acord cu acoperirea tuturor costurilor suportate de asigurători. Noi avem o bancă de date care nu este o bancă de date negociabilă, pentru că sunt informaţii istorice. Vin din urmă datele efective. Pe baza acestor date, introducem formula şi rezultatul îl dă calculatorul“, a spus Negriţoiu, potrivit Profit.ro.

Negriţoiu a amintit, citând datele publicate de ASF, că doar 3% din preţurile de vânzare sunt peste 20.000 de lei, adică la nivelul maxim, în timp ce aproximativ 12% se află sub 5.000 de lei, considerat nivel minim.

Transportatorii vor plafonare la 7.500 de lei

Pe de altă parte, transportatorii au protestat în mai multe rânduri împotriva scumpirii tarifelor RCA din ultimii doi ani. În luna septembrie, aceştia au ieşit în stradă în număr mare în Capitală şi în marile oraşe din ţară, obţinând plafonarea primelor RCA la 7.500 de lei pentru un camion. Acum, acest plafon este în dubiu. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite