Un litigiu dintre o clientă din Botoşani şi o bancă s-a rezolvat online în doar 17 zile, un timp-record de soluţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litigiul dintre o clientă din Botoşani şi banca la care avea un credit s-a stins amiabil în doar 17 zile, iar soluţionarea acestui dosar a devenit cea mai rapidă de până acum. Precedentul record, de 21 de zile, a fost înregistrat la mijlocul lunii iulie, potrivit Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB).

Schimbul de documente şi informaţii s-a făcut online, iar rata lunară a scăzut cu 30,3%, informează CSALB, instituţie creată, anul acesta, cu scopul declarat de a oferi soluţii alternative în litigiile dintre clienţi şi bănci.

Pe lângă reducerea ratei, clienta a obţinut şi o despăgubire de 800 de euro de la bancă. „În urma procedurii SAL cu soluţie propusă, rata lunară i-a scăzut cu aproape 100 de euro, de la 330 la 234 de euro, comisionul de administrare a fost eliminat din contractual de credit, iar consumatoarea din Botoşani a primit şi 800 de euro despăgubire de la bancă”, se arată în comunicatul CSALB, citat de News.ro.

CSALB a fost înfiinţat prin Ordonanţa de Guvern 38/2015, intrată în vigoare în septembrie 2015 şi care a transpus în legislaţie o directivă europeană pentru soluţionarea ca alternativă extrajudiciară a litigiilor dintre instituţiile financiare şi clienţi. Crearea CSALB a stârnit controverse în special din cauza modului de finanţare. Centrul are un buget anual de 600.000 de euro, iar sumele vor proveni în special de la bănci şi instituţiile financiare nebancare (IFN), astfel că nu vor fi costuri pentru clienţi.

Din luna martie, de când a demarat activitatea de soluţionare a litigiilor, şi până la finalul lunii iunie, în şapte dosare s-au pronunţat hotărâri pe care consumatorii şi comercianţii le-au agreat, iar acestea au fost puse în aplicare. Niciun consumator nu a contestat soluţia propusă de conciliator, potrivit CSALB.

În medie, fiecare decizie a fost pronunţată în aproximativ 30 de zile, faţa de termenul maximal de 90 de zile. În acest moment sunt 123 de solicitări venite din partea consumatorilor, aflate în diverse stadii de analiză sau soluţionare.

Cele mai frecvente plângeri venite din partea consumatorilor sunt legate de comisionul de risc sau de administrare percepute pentru un credit, de ratele lunare considerate de consumatori ca fiind mărite în mod abuziv, de clauze calificate de către consumatori ca fiind abuzive, de aplicarea unor dobânzi penalizatoare, de restituirea sumei ce a rezultat din majorarea marjei dobânzilor sau de reducerea marjei şi îngheţarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit în franci elveţieni.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite