UGIR: Măsurile luate de Guvern sunt timide. Nu e momentul să fie creativi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR cer autorităţilor luarea unor măsuri urgente, absolut necesare, de susţinere a mediului de afaceri, avertizând că măsurile promovate până în acest moment sunt cel puţin timide şi lipsite de amploarea de care este nevoie.

Redăm integral scrisoarea deschisă trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, ministrului Finanţelor Florin Cîţu şi ministrului Economiei Virgil Popescu:

Nu este nici momentul potrivit, nici cazul, ca Autorităţile Statului nostru să fie creative cu privire la măsurile ce se impun a fi adoptate. Această tergiversare a luării unor decizii şi măsuri ferme induce o stare de incertitudine şi nu este benefică şi nici încurajatoare pentru societatea noastră: nici pentru întreprinzători, nici pentru investitori, nici pentru salariaţi.

O situaţie excepţională, cum este cea în care a intrat economia noastră acum, cere adoptarea unor soluţii excepţionale.

Nepublicarea Hotărârilor de Guvern din şedinţa din data de 18.03.2020 în Monitorul Oficial adânceşte incertitudinea şi invariabil conduce la adâncirea crizei. Operaţionalizarea măsurilor, oricare ar fi ele, presupune la rândul său un timp minim necesar. Pentru toate companiile şi întreprinzătorii din România acest timp este deja un lux pe care nu ni-l permitem.

În acest context, facem apel la autorităţile Statului Român pentru a acţiona în direcţia asigurării ajutorului financiar necesar pentru măsurile ferme de care are nevoie acum şi va avea şi mai mult nevoie în viitorul apropiat economia României:

1. Preluarea soluţiilor legislative din Germania şi Franţa, sau alte state membre U.E. în privinţa relaţiilor de muncă şi scutirilor/înlesnirilor oferite angajatorilor si, indirect, angajaţilor.

2. Contractarea unor credite de la BERD, BCE care să acopere măsurile ferme asumate de Autorităţi.

3. Rechiziţionarea resurselor naturale necesare acoperirii garanţiilor pentru credite luate de stat în scopul salvării economiei. Rechiziţionarea resurselor naturale va fi făcută pentru perioada de timp necesară să acopere rambursarea acestor credite.

Concret, prioritare sunt:

Adaptarea Codului Muncii cu privire la clarificarea condiţiilor de muncă flexibilă, pentru a creşte şansele de păstrare a locurilor de muncă fixe ale angajaţilor, dar şi pentru a flexibiliza angajarea temporară. Telemunca, munca la domiciliu, munca cu program flexibil/ decalat/ temporar trebuie să devină aplicabile.

Exemplu poate fi sistemul „Kurzarbeit” din Germania prin care, în situaţii de criză, angajatorul cade de acord cu angajaţii asupra reducerii programului de lucru cu reducerea proporţională a salariului, iar Guvernul preia diferenţa. Astfel, în loc să fie vorba doar de şomaj tehnic, în care Guvernul preia tot costul indemnizaţiei (în limita salariului mediu brut pe economie), am putea avea situaţii flexibile, în care angajaţii ar lucra un număr redus de ore sau cu program decalat, iar Guvernul ar prelua un cost mai mic şi activitatea economică ar putea fi menţinută.

Utilizarea sumelor/instrumentelor de garantare puse la dispoziţia statelor membre de către Comisia Europeană (prin CE, BEI, BERD, BCE).

Realocarea sumelor necheltuite din fondurile europene către apeluri de proiecte cu aprobare rapidă, de valoare medie (200 mii - 1 milion euro), care să fie disponibile pentru angajatorii ce doresc să facă investiţii care să securizeze locurile de muncă, indiferent de domeniul de activitate.

Lansarea de investiţii publice, în special cele ce presupun lucrări de construcţii, inclusiv prin accesarea de fonduri europene pentru finanţarea acestora (discuţii rapide cu Comisia Europeană privind procedura de realocare a fondurilor încă necheltuite).

Mediul de afaceri din Romania consideră esenţial primirea sprijinului solicitat pentru a susţine economia şi a securiza locurile de muncă.

Este vital ca în această perioadă fiecare român să simtă protecţia Statului în care trăieşte, plăteşte impozite şi a cărui funcţionare o susţine.

Ne exprimăm disponibilitatea de a participa la configurarea măsurilor ferme pe care le solicităm”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite