UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană își propune simplificarea structurilor referitoare la prețul unui bilet de avion. În acest sens, se ia în considerare interzicerea taxelor pentru bagajele de mână. 

bagaje pe banda rulantă de la aeroport
UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână Foto: Shutterstock

Inițiativa pentru eliminarea taxelor suplimentare pentru bagajele de mână, care în mod obișnuit sunt integrate în prețul biletului sau impuse de companiile low-cost a fost aprobat de către Parlamentul European.

Astfel, companiile aeriene ar urma să fie nevoie ca în perioada imediat următoare să asigure transportul acestei tipologii de bagaje gratuit, fără să mai perceapă costuri adiționale sau să impună plata unei taxe.

De asemenea, potrivit rezoluției adoptate de către Comisia pentru petiții a Parlamentului European, Comisia Europeană ar urma să recunoască absolut toate bagajele de mână ca fiind elemente esențiale pentru o călătorie aeriană.

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a adoptat o rezoluție unanimă solicitând companiilor aeriene să asigure transportul gratuit al bagajelor de mână pentru pasageri, se mai menționează în rezoluție.

La începutul anului 2014, Curtea Europeană a stabilit fapul că bagajele de mână, care respectă toate cerințele „rezonabile” în ceea ce privește dimensiunea și greutatea, impuse de companiile aeriene, sunt o parte esențială a unei călătorii normale cu avionul.

În plus, Curtea Europeană a decis ca un drept al pasagerilor este să nu fie nevoiți să suporte costurile suplimentare referitoare la taxele impuse de companiile aeriene cu privire la bagajele de mână, însă la acel moment decizia nu a fost pusă în aplicare.

Cu toate acestea, noua rezoluție a Parlamentului European îndeamnă companiile aeriene să implementeze această hotărâre pentru a elimina taxele adiționale impuse pentru bagajele de mână. De asemenea, în rezoluție se menționează și faptul că se dorește clarificarea pentru pasageri a ceea ce înseamnă mai exact dimensiuni și greutăți „rezonabile”.

În general, dimensiunea standard pentru un bagaj de mână este de 40x30x20 de cm, însă greutatea nu este specificată în cele mai multe cazuri la achiziția biletului. Un bagaj de mână poate fi o geantă pentru laptop, o poșetă sau un rucsac mic.

Rezoluția poate fi văzută AICI.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite