UE vrea ca prioritatea liderilor financiari mondiali să fie un acord privind impozitarea giganţilor din industria digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană vrea ca prioritatea liderilor financiari mondiali să fie un acord privind impozitarea giganţilor din industria digitală, precum Google, Amazon şi Facebook, potrivit unui document citat de Reuters.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se întâlnesc pe 22-23 februarie, la Riad, pentru a discuta, între alte probleme, despre activitatea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul fiscalităţii.

”Trebuie să acordăm cea mai mare prioritate găsirii unor soluţii globale pentru a rezolva problema impozitării economiei digitale, a transferării profitorilor şi a erodării bazei”, afirmă documentul care prezintă poziţia tuturor statelor membre ale UE din G20, plus Marea Britanie.

”Aşteptăm cu interes soluţii globale ambiţioase, corecte, eficiente, non-discriminatorii şi fezabile şi ne vom dubla eforturile pentru o soluţie bazată pe consens, pentru a îndeplini acest obiectiv în 2020”, arată documentul.

Europa a exercitat de mult timp presiuni pentru ca grupurile de tehnologie extrem de profitabile care fac afaceri prin intermediul Internetului să plătească taxe acolo unde îşi vând serviciile şi nu în paradisurile fiscale alese în mod special în cadrul politicii numite ”optimizare fiscală agresivă”.

Franţa a introdus anul trecut o taxă pe serviciile digitale, spre nemulţumirea Statelor Unite, care au avertizat că vor lua măsuri de retorsiune. Italia, Marea Britanie şi Spania fie au introdus la rândul lor taxe proprii pe serviciile digitale, fie intenţionează să facă acest lucru.

Cedând presiunilor în creştere, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, va accepta, într-un discurs pe care îl va susţine sâmbătă, că reforma fiscală la nivel global va înseamna ca Facebook să plătească taxe mai mari în diferite ţări, potrivit Politico.

OCDE vrea ca până la începutul lunii iulie să ajungă la un acord asupra elementelor tehnice, cum ar fi cum şi unde vor fi taxate marile companii de tehnologie, iar acordul integral să fie finalizat până la sfârşitul anului 2020, pentru a se evita escaladarea tensiunilor pe această temă.

Potrivit UE, dacă nu va avea loc un acord la nivelul G20, cele 27 de state membre vor stabili un sistem propriu pentru taxarea serviciilor digitale.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite