UE se pregătește să impună tarife mult mai mari importurilor din Ucraina
0UE se pregătește să aplice tarife mult mai mari la importurile din Ucraina în câteva săptămâni, a relatat miercuri Financial Times, citând diplomați.

Această propunere, prezentată recent statelor membre UE, urmează să reducă în mod drastic cotele de aproduse scutite de taxe vamale, potrivit Reuters.
UE a acordat - începând din 2022 - o scutire de taxe vamale la importuri agricole din Ucraina cu scopul de a susţine Kievul împotriva invaziei ruse.
Uniunea a prelungit acest dispozitiv în 2024 prin plafonarea volumelor scutite la anumite produse, în pofida unei contestări a organizaţiilor agricole denunţând o concurenţă neloială.
Europenii şi ucrainenii negociază, în ultimele săptămâni, cum să continue acest acord - care expiră la începutul lui iunie.
La sfârşitul lui martie, comisarul european însrcinat cu Agricultura Christophe Hansen avertiza că UE preconizează să reducă importurile de produse agricole ucrainene după expirarea acestui acord în iunie.
„Cotele de import nu vor rămâne la fel (...). deci, efectiv vor exista mai puţine importuri”, declara el AFP într-un interviu acordat la Bruxelles.
Ucraina, un gigant agricol, depune efprturi să se prelungească scutirile vamale în vigoare în prezent.
Însă, de partea europeană, subiectul este sensibil mai ales pentru crescătorii de păsări şi producători de ouă.
Acordul a cauzat ”probleme mai ales în anumite state membre” UE, a recunoscut comisarul european însărcinat cu Agricultura.
Christophe Hansen a pledat în favoarea unui ”acord pe termen mai lung cu Ucraina”, care care să impună o ”aliniere la standardele de producţie”în privinţa folosirii pesticidelor.
Amintim că în urmă cu un an, Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu ce prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025.
Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie 2024 de Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele şi cotele pentru cereale ucrainene și alte produsele agricole, dar cu posibilitatea declanşării unei "frâne de urgenţă" pentru păsările de curte, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depăşesc nivelul mediu din 2022 şi 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe şi miere.