CE ar putea trage „frâna de urgență” pentru păsările de curte, ouă şi zahăr importate din Ucraina

0
Publicat:

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu ce prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European, transmite Reuters.

Navă încărcată cu cereale ucrainene
UE a ajuns la un acord provizoriu privind importurile de cereale ucrainene

Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele şi cotele pentru cereale ucrainene și alte produsele agricole, dar cu posibilitatea declanşării unei "frâne de urgenţă" pentru păsările de curte, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depăşesc nivelul mediu din 2022 şi 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe şi miere.

De asemenea, Parlamentul European a primit asigurări de la Comisia Europeană că va acţiona dacă vor creşte importurile de grâu ucrainean.

Perioada de referinţă luată în calcul pentru declanşarea "frânei de urgenţă" va fi 2022 şi 2023, ceea ce arată că vor fi reimpuse tarifele dacă importurile acestor produse depăşesc nivelul mediu din aceşti doi ani.

Negociatorii de la Parlamentul European s-au asigurat că Executivul comunitar va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, dacă va trebui declanşată "frâna de urgenţă".

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale iar fermierii au început să protesteze faţă de concurenţa incorectă. 

La finalul lunii trecute, Kievul anunța că este pregătit să limiteze afluxurile de exporturi în Uniunea Europeană, pentru a atenua temerile fermierilor polonezi, după ce Varşovia a ameninţat că va închide temporar graniţa pentru comerţ.

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka a anunţat că Ucraina ar putea folosi instrumente de monitorizare şi licenţiere pentru reducerea livrărilor, în cazul unor creşteri abrupte.

"Vom accepta ca exporturile să nu crească atât de rapid şi de brusc aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. În prezent, predictibilitatea pieţei este mult mai importantă pentru producătorii şi exportatorii ucraineni decât extinderea agresivă", a declarat Kachka, într-un interviu la Kiev.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite