Puiul și ouăle din Ucraina, noul măr al discordiei în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puiul și ouăle din Ucraina sunt un nou motiv de nemulțumire al fermierilor europeni, asaltați din toate părțile de produse agroalimentare ucrainene, după cum relatează presa franceză.

Fermă de păsări
Importurile de păsări din Ucraina sunt mai mult decât duble de când a început răsboiul

Mai ieftină, mai puțin reglementată, vinovată de "denaturarea concurenței": carnea de pasăre ucraineană, ale cărei importuri în UE s-au dublat între 2021 și 2023, a devenit bestia neagră a crescătorilor europeni, scrie publicația franceză Liberation.

Păsările de curte provenite din Europa de Est au fost ținta recentelor proteste ale fermierilor din Franța, Germania și Polonia și sunt incluse pe lista de nemulțumiri ale agricultorilor francezi la Salonul Agriculturii, care a început sâmbătă, 24 februarie. Președintele Emmanuel Macron a anunțat chiar în februarie că dorește să "reglementeze" importurile de "păsări de curte mult mai ieftine din Ucraina [...] menținând în același timp un grad ridicat de solidaritate cu Ucraina".

În urma agresiunii ruse în Ucraina, Consiliul Uniunii Europene a adoptat în mai 2022 un regulament prin care se stabilește liberalizarea comerțului cu Kievul, ridicând temporar taxele vamale la importurile de mărfuri ucrainene în UE – carne de pasăre, ouă, zahăr, oleaginoase sau cereale. Bruxelles-ul dorește astfel să „susțină economia ucraineană într-un mod semnificativ”, invazia rusă „slăbind serios capacitatea Ucrainei de a desfășura comerț cu restul lumii”. În timp ce armata ucraineană suferă mai multe eșecuri pe front, iar campania pentru alegerile europene începe sub presiunea fermierilor furioși din întreaga Uniune, Parlamentul trebuie să voteze în săptămânile următoare prelungirea acestei măsuri cu încă un an, până în iunie 2025.

Când UE a ridicat taxele vamale, i-am avertizat că lucrurile se vor degrada în piață”, amintește Jean-Michel Schaeffer, crescător de păsări din Alsacia, președintele Asociației Naționale Interprofesionale a Crescătorilor de Păsărilor (Anvol) și unul dintre reprezentanții sectorului în cadrul Copa-Cogeca, cea mai mare uniune de fermieri și cooperative agricole de la nivel european.

Și chiar așa s-a întâmplat: de la aproximativ 90.000 de tone importate anual înainte de război, s-a ajuns la circa 230.000 de tone în 2023. Acest lucru perturbă inevitabil relațiile comerciale: în negocieri ni se amintește mereu care este cel mai mic preț”, spun fermierii francezi.

Prea mulți pui ucraineni sunt în farfuriile noastre

Fermierii francezi și-au exprimat nemulțumirea, spunând că, fiind mai ieftini, prea mulți pui ucraineni ajung în farfuriile lor, potrivit publicației Capital.fr

Dacă asociația interprofesională susține necesitatea unei acțiuni europene în sprijinul Ucrainei, măsura este cu greu acceptată, considerându-se că acest acord nu favorizează decât un industriaș miliardar: Myronivskyi Hliboprodukt (MHP), cotat la Bursa de la Londra și al cărui sediu social este în Cipru. 

  • MHP este deținut de oligarhul ucrainean Iurii Kosiuk, cotat cu cea de-a zecea avere a țării. MHP controlează peste 70% din piața avicolă ucraineană și a candidat o dată pentru preluarea grupului Breton Doux, potrivit unei note a Departamentului Agriculturii al SUA. Grupul deține toate verigile din lanțul de producție, de la incubatoare până la abatoare, și produce 300 de milioane de pui pe an.

Potrivit Anvol, aceasta este o oportunitate destinată unui singur grup de crescători de păsări care monopolizează piaţa europeană şi îşi dezvoltă activitatea într-o ţară aflată în război, fără a aduce beneficii populaţiei ucrainene.

Vorbim de producție intensivă cu clădiri care au 1 până la 2 milioane de găini”, adaugă Yann Nédélec, care a avertizat încă din iulie că această situație ar putea fi o mare problemă pentru crescătorii francezi pe termen mediu și lung. Furia s-a simțit repede... „Consumul de păsări este în creștere în Franța dar crescătorii noștri nu pot beneficia de el pentru că importăm prea mult”, indică directorul asociației interprofesionale.

Dar acest caz nu se limitează doar la pui.

  • Sectorul ouălor scrâșnește și din dinți. Și aici, cu aceeași problemă ca și cu puii, piața de ouă din Ucraina este controlată de două companii deținute de oligarhi: Ovostar și Avangard.

Dacă Franța este autosuficientă, acest surplus de ouă, ale căror costuri de producție sunt mult mai mici, sparge piața europeană. 

La unison, cele două grupuri interprofesionale doresc ca Ucraina să fie supusă cotelor și taxelor pentru produsele pe care le exportă în Europa. „Suveranitatea alimentară a Franței este în joc. L-am alertat pe ministrul Agriculturii, Marc Fesneau”, ne spun într-un glas Loïc Coulombel și Yann Nédélec. Dar decizia trebuie luată la nivelul Europei, punctează publicația.

Ucraina se angajează să limiteze exporturile

Kievul este pregătit să limiteze afluxurile de exporturi în Uniunea Europeană, pentru a atenua temerile fermierilor polonezi, după ce Varşovia a ameninţat că va închide temporar graniţa pentru comerţ, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, transmite Bloomberg.

Kachka, care miercuri a fost la Varşovia pentru discuţii menite să detensioneze protestele fermierilor, nemulţumiţi de impactul exporturilor de cereale ucrainene pe piaţa locală, a anunţat că Ucraina ar putea folosi instrumente de monitorizare şi licenţiere pentru reducerea livrărilor, în cazul unor creşteri abrupte.

"Vom accepta ca exporturile să nu crească atât de rapid şi de brusc aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. În prezent, predictibilitatea pieţei este mult mai importantă pentru producătorii şi exportatorii ucraineni decât extinderea agresivă", a declarat Kachka, într-un interviu la Kiev.

Deşi noul premier Donald Tusk face eforturi pentru a remedia tensiunile, blocadele de la graniţa polonezo-ucraineană au perturbat din noiembrie comerţul. Kachka a explicat că Guvernul de la Kiev intenţionează să adopte măsuri pentru detensionarea situaţiei. Astfel, Kievul vrea ca exportatorii să-şi trimită mărfurile doar cu autorizaţii de la autorităţile poloneze sau chiar să iasă "deocamdată" de pe piaţă, până se va calma situaţia, susţine oficialul ucrainean. Acesta a adăugat: "Trebuie să accelerăm discuţiile pentru a găsi o soluţie".

Miercuri, Tusk a anunţat că Executivul ia în considerare închiderea temporară a graniţei cu Ucraina pentru comerţ, dacă nu se va ajunge la un acord convenabil, care să limiteze importurile de produse alimentare. Polonia plăteşte "un preţ prea ridicat pentru decizia de a lansa comerţul liber cu Ucraina", a declarat premierul. Acesta a anunţat că în 28 martie oficialii din Ucraina şi Polonia se vor întâlni la Varşovia pentru a găsi soluţii la problema exporturilor de cereale ucrainene.

Săptămâna aceasta, 50.000 de fermieri polonezi şi susţinătorii lor au protestat la Varşovia, cerând măsuri din partea Guvernului şi modificarea politicilor de mediu ale UE, un motiv comun al protestelor din Europa.

"Fermierii polonezi sunt afectaţi de noile măsuri dure ale UE şi fermierii noştri suferă din cauza bombardamentelor. Dacă toţi suntem într-o perioadă turbulentă, sunt două opţiuni: să fim inamici sau prieteni. Cred că, luând în considerare dinamica relaţiilor noastre, inclusiv în agricultură, ar trebui să fim prieteni", a afirmat Kachka.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite